Період невизначеності: на яких умовах український цукор поїде до ЄС?
Період невизначеності: на яких умовах український цукор поїде до ЄС?

Період невизначеності: на яких умовах український цукор поїде до ЄС?

Ринок Європейського Союзу для українського цукру відкриється з 1 січня 2025 року. До 5 червня того ж року встановлений ліміт експорту на рівні лише 109,4 тис. т. Які міфи найбільше впливають на європейських партнерів, та які кроки вже зробила Україна, щоб їх розвінчати, ми поговорили з в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор» Яною Кавушевською.

Є невизначеність щодо подальших рішень ЄС після 5 червня 2025 року. Який сценарій найбільш вірогідний?

Яна Кавушевська: У 2024 році (європейці рахують квоту за календарним роком. — Прим. авт.) ми вже вибрали квоту по цукру на рівні 262,6 тис. т. З 1 січня по 5 червня 2025 року маємо можливість імпортувати до ЄС 5/12 квоти 2024 року, тобто 109,4 тис. т. І постає запитання — а що далі? Над відповіддю на це запитання працюють уповноважені органи — Міністерство економіки, Міністерство агрополітики, інші переговорники від держави, які контактують зі своїми колегами в Єврокомісії… «Укрцукор» зі свого боку намагається їм допомагати і формувати бачення щодо майбутнього українського цукру в ЄС, спілкуючись із європейськими колегами з профільних асоціацій, виступаючи на форумах та конференціях, надаючи аргументи для європейських ЗМІ.

Джерело матеріала
loader
loader