Фермери масово намагаються продати овоч низької якості.
Цього тижня українські фермери були змушені знизити відпускні ціни на цибулю. Причина в тому, що пропозиція овочів зросла, а попит впав.
Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Вони зазначили, що малі фермерські господарства почали активно реалізовувати продукцію з необладнаних сховищ і були готові йти на поступки, щоб реалізувати запаси до морозів.
На сьогоднішній день в Україні ріпчасту цибулю відвантажують у діапазоні 8-14 грн/кг ($0,19-0,34/кг), залежно від якості та обсягу пропонованої продукції, що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Виробники повідомляють про зниження попиту на цибулю, а пропозиція на ринку зростає. Збільшення пропозиції пов’язане з бажанням фермерів якомога швидше позбутися некондиційної цибулі. При цьому попит залишається низьким, і більшість цієї цибулі закуповують для перепродажу, оскільки вона непридатна для тривалого зберігання.
Поточна середня ціна на цибулю в Україні на 20% нижча за аналогічний період минулого року. Варто зауважити, що закуповувати якісну цибулю складно, тому що багато виробників заклали продукцію на зберігання і будуть її продавати пізніше.