В Україні фіксується зниження цін на цибулю, а також популярну зелень. Що і на скільки подешевшало, показують дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Останніми місяцями українці спостерігають за активним зростанням цін практично на всі категорії продуктів харчування. Серед причин як прискорення інфляції, і низька врожайність. Проте бувають і несподівані цінові повороти.
Так, у середньому на 13% зменшилася вартість цибулі. Виробники готові відвантажувати продукцію за ціною від 8 до 14 гривень за кілограм, залежно від якості та обсягу партій.
Як зазначають гравці ринку, така ситуація склалася через активне зростання пропозиції цибулі та послаблення попиту. В основному ринок заповнений некондиційною цибулею, якої фермери бажають якнайшвидше позбутися. Разом з тим така продукція не дуже цікавить покупців, оскільки вона не придатна для тривалого зберігання.
За даними аналітиків, ціни на цибулю в Україні вже в середньому на 20% нижчі, ніж у середині листопада минулого року.
Дешевшає і зелень
Українські супермаркети трохи знизили ціни на популярну зелень.
Наприклад, середня вартість зеленої цибулі зменшилась із 34,59 до 34,40 гривні за 100 грамів. Цибуля порей подешевшала з 117,56 до 109,18 гривні за кіло.
Петрушка також зменшилася у вартості, але майже непомітно – з 29,98 до 29,90 гривні за 100 грамів.
Водночас 100-грамовий пучок кропу подешевшав із 32,50 до 32,40 гривні, а 250-грамовий – з 93,95 до 93,50 гривні.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ціни на каву, цукор і вершки різко пішли вгору: заряд бадьорості обійдеться дорожче.