Чому подорожчала олія
Експерт Олег Пендзин у коментарі 24 Каналу розповів, що ціни на продукти, ймовірно, стабілізуються до середини грудня. Втім, за його словами, з підготовкою до свят знову почнеться зростання вартості харчових продуктів.
Здорожчання соняшникової олії експерти пов'язують із наслідками посухи в південних і східних регіонах України, де традиційно вирощують соняшник. Урожайність у цих регіонах впала до 300 – 700 кілограмів з гектара, а зерно має низький рівень олійності.
На сьогодні у світі спостерігається дефіцит соняшникової олії. В Україні теж відчутно вплине на ціни низька врожайність і зростаючий попит,
– підкреслив член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.
Важливо! Водночас очікується, що до весни 2025 року ці тенденції посилюватимуться. Економіст та член ради НБУ України Василь Фурман зазначає, що особливо сильно це стосується категорій продуктів, які залежать від врожайності та міжнародних ринкових цін.