У столичних школах запроваджено новий підхід до харчування, який дозволяє учням обирати страви за власним смаком. Реформа, розпочата ще у 2018 році, охоплює 244 тисячі учнів, які щодня користуються послугами шкільних їдалень.
Згідно з інформацією КМДА, учні тепер мають можливість вибирати страви з:
- "Шведського столу" – доступний у майже 50% шкіл столиці.
- "Дабл-меню" – дві страви на вибір пропонують 40% навчальних закладів.
Організація харчування у школах забезпечується п’ятьма комунальними підприємствами, трьома приватними компаніями, а також кухарями, які працюють безпосередньо у навчальних закладах.
Для покращення якості обслуговування впроваджено суворі штрафні санкції:
- Штраф у 20% від суми договору за неякісні послуги.
- Пеня за несвоєчасне виконання зобов’язань.
- Невиплата за послуги у разі залишків страв понад 50%.
Що вдалося реалізувати в рамках реформи?
- Капітально відремонтовано 129 харчоблоків – кожен третій у школах міста.
- Придбано сучасне обладнання для 79% харчоблоків.
- Замінено посуд та кухонне приладдя у кожній п’ятій школі.
Моделі харчування у школах
На сьогодні у Києві діють дві основні моделі:
- Приготування на місці – у 86,3% шкіл страви готують і подають безпосередньо у харчоблоках.
- "Смарткухня" – страви готуються в опорних школах і доставляються до сусідніх.
Новий формат харчування спрямований на підвищення якості обслуговування, забезпечення різноманітності раціону та створення комфортних умов для учнів. У КМДА наголошують, що реформа "передусім про дитину", і має на меті не лише поліпшити харчування, а й виховати культуру вибору їжі серед школярів.
Раніше ми розповідали, що в українських школах безкоштовним буде лише сніданок, а обід – готуйте гривні
Також, "Не вміють сказати, що думають": учні середніх класів мають серйозні проблеми з мисленням