![Вчені б'ють на сполох: якість основного харчового продукту мільярдів людей погіршується](https://thumbor.my.ua/e37kyYtpvgPhEYMQHr30-5QkA30=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Fd8cb6dac32f6dfddb7b7f79d779f09bc.jpg)
Вчені б'ють на сполох: якість основного харчового продукту мільярдів людей погіршується
Потепління клімату значно впливає на якість рису в усій Східній Азії.
Рис є основним продуктом харчування для мільярдів людей у світі, і його попит за останні 50 років зріс удвічі. Азія, яка є основним регіоном вирощування та найбільшим експортером рису, переживає значні зміни в якості цього продукту.
Про це повідомило видання PHYS.org.
Згідно з даними дослідження, зміна клімату, зокрема підвищення нічних температур, суттєво впливає на якість рису в Східній Азії.
Вчені з Китаю та Японії вивчали дані останніх 35 років і виявили, що найважливішим фактором є нічна температура, яка починає впливати на якість рису при 12°C і 18°C для Японії та Китаю відповідно. Це погіршує фотосинтез і знижує накопичення крохмалю в зернах.
Другим за значущістю фактором була добова сонячна радіація, після якої йшли добові опади та дефіцит денного тиску пари. Середня якість рису в Китаї за всіма ділянками та роками становила HRR близько 62%, проте знижувалася на 1,45% що десятиліття. В Японії середній HRR був дещо вищим — приблизно 66%, із помітнішим темпом зниження на 7,6% що десятиліття.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)