25 грудня віряни святкуютьРіздво Христове. Напередодні Різдва, 24 грудня, відзначають Святвечір. За традицією на свято заведено готувати 12 пісних страв за кількістю апостолів. На Святвечір трапезу можна розпочинати щойно на небі з’явиться перша зірка.
Кутя
Головною стравою на столі у Святвечір є кутя. Вона символізує Пустоту до початку Творіння. Мед є символом чистоти, а мак – символ спасу Миру та захист від злих сил.
Приготувати кутю можна з рису, пшениці, ячменю.
Інгредієнти:
- 400 г пшениці твердих сортів
- 100 г родзинок
- 100 г маку
- 100 г горіхів
- 100 г меду
Узвар
У Святвечір на столі також має бути узвар. Його традиційно готують з сухофруктів. Узвар символізує життя, божественну енергію, яка все поєднує, насичує та благословляє.
Інгредієнти:
- 5 л води
- 150 г сушених груш
- 150 г сушених яблук
- 100 г меду
Борщ
Важливою стравою на столі у Святвечір є пісний борщ. Для насиченого кольору господині додають у нього червоний буряк.
Темно-червоний колір і символізує кров дітей з Вифлеєма, яких Ірод наказав убити.
Зокрема, можна приготувати «голий» борщ з вушками.
Інгредієнти:
- 3-4 буряки
- 3 літри окропу
- 1 лавровий лист
- 1 цибуля
- 2 зубчики часнику
- сіль та оцет до смаку
- 200 г борошна
- 200 г білих грибів
- сіль та перець на смак
- олія
Вареники
Серед 12 пісних страв мають бути вареники. Господині роблять їх з різними начинками (з капустою, з картоплею, з вишнями), але вони мають бути пісними. Вареники є символом достатку та ситості.
Так, на Святвечір можна приготувати вареники з капустою.
Інгредієнти:
- 250 мл води
- 500-600 г борошна
- 3 ст. ложки олії
- відварена квашена капуста
Голубці
На свято на столі мають бути голубці. Назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. Голубці можуть бути з різними начинками, але вони мають бути пісними.
Пісні голубці можна приготувати з картоплею.
Інгредієнти:
- капуста – 1 кг
- картопля – 1 кг
- цибуля – 4 шт.
- сіль - на смак
- перець мелений – 0,5 ч. ложки
- томатна паста – 1 ст. ложка
Квасоля та горох
Ці бобові обов'язково мають бути на святковому столі. Горох та квасоля символізують плодючість для худоби, поля та городу, приплід домашніх тварин.
Можна приготувати смачний та поживний овочевий салат – вінегрет з квасолею.
Інгредієнти:
- буряк – 1-2 шт.
- картопля – 3-5 шт.
- морква – 2 шт.
- огірки солоні – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- квасоля консервована – 450 г
- олія – 2 ст. ложки
- сіль – 1 ч. ложка
Риба
Господині готують на святвечір страви з риби. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Також, першими учнями Ісуса Христа були рибалки.
Зокрема, можна приготувати юшку з риби.
Інгредієнти:
- голова риби 1 шт.
- хвости 4-5 шт.
- цибуля 2 шт.
- морква 1 шт.
- картопля 800-850 г
- олія 30 мл
- сіль 2 ч.л
- чорний перець 0,5 ч.л
- суміш перців 0,5 ч.л
- коріандр 0,5 ч.л
- лавровий лист 2 шт.
- кріп 30 г
Капусняк
На свято прийнято готувати страви з капустою Вона символізує міцність і простоту водночас, єдність навколо однієї основи – Христа Бога.
Так, у Святвечір можна приготувати капусняк.
Інгредієнти:
- 500 г квашеної капусти
- 500 г натертої свіжої капусти
- 200 мл томатного соку
- 100 г пшона
- 5 шт. середні за розміром картоплини
- 1 шт. морква
- 1 шт. цибуля
- 1 шт. лавровий лист
- олія для смаження
- 2 зубчики часнику
- зелень
- 1 шт. солодкий перець
- сіль на смак
Пампушки
У Святвечір потрібно приготувати пісні пампушки. Вони символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа.
Інгредієнти:
- 1,5 літра води
- 80 г олії
- 4 ст. ложки цукру
- 1 ч. ложка солі
- 50 г дріжджів живих або 3 чайні ложки сухих
- 700-800 г борошна
Каша
Символом єднання людей у Святвечір є гречана каша. Вона також символізує врожайність земель та працьовитість господарів.
Так, до святкового столу можна приготувати гречаники.
Інгредієнти:
- гречка 1 склянка (сирої) + 2 склянки води
- картопля 2 шт сирої
- цибуля 1 шт
- сіль, перець, сушений часник – на смак
- борошно для обвалювання
- олія для смаження
Гриби
На святковому столі також мають бути гриби. Їх можна подавати смаженими або маринованими. Гриби символізують родючість, творіння життя, поєднання чоловічого та жіночого, небесного та людського.
Зокрема, можна приготувати картопляні зрази з грибами
Інгредієнти:
- картопля 1 кг
- морква 200 г
- цибуля 2 шт
- гриби 500 г
- борошно 180 г
- сіль, перець на смак
Часник
Обов'язково у Святвечір на столі має бути часник. Його слід покласти по кутках стола. Під час трапези необхідно з'їсти часник, щоб не боліли зуби.
Часник символізує здоров’я і очищення від гріхів.