На здорожчання впливатиме, зокрема, фактор інфляції, яка, за прогнозами, на кінець року повинна була становити 9%, але на сьогодні уже перевищила 11%.
У зимовий період в Україні може відбутися підняття цін на м’ясо, молоко та овочі. Вартість продуктів може зрости на 10-15%.
Такий прогноз зробив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі День.LIVE.
За його словами, на здорожчання овочів вплинув фактор погодних умов, оскільки через спекотне літо в Україні було втрачено значну кількість овочів, які мали закладатися на зберігання і потім реалізовуватися на полицях магазинів.
“Подекуди в південних регіонах втрати сягали 30%. Це великий обсяг, враховуючи, що ми втратили Херсонську і Запорізьку область, які є частково окупованими, і ми звідти не можемо заповнити ринок”, - зазначив Марчук.
Також, за словами експерта, на зростання цін впливатиме здорожчання електроенергії, яка потрібна для зберігання продуктів, та фактор інфляції, яка, за прогнозами, на кінець року повинна була становити 9%, але на сьогодні уже перевищила 11%.
"Тому констатуємо, що у зимовий період, від грудня до лютого і навіть до початку березня, може відбутися підняття цін на 10-15%. Це стосується таких продуктів, як м’ясо, молоко, овочі”, - сказав він.
Денис Марчук прогнозує також зимове здорожчання фруктів, які в цей період часу більше імпортовані.
“Там буде залежати від курсу долара, якщо гривня надалі буде послаблюватися, то цінова пропозиція при закупівлі буде дорожчою”, - пояснив він.
Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) прогнозує прискорення інфляції найближчими місяцями, але очікує її уповільнення у середині 2025 року.