Що можна їсти після посту, щоб не захворіти: поради
Що можна їсти після посту, щоб не захворіти: поради

Що можна їсти після посту, щоб не захворіти: поради

Священник каже, головне завдання посту - очистити не тіло, а душу.

Із настанням Різдва закінчиться один із найтриваліших у році 40-денний піст. Він не такий суворий як Великодній - у певні дні можна їсти рибу та випити келих вина, але виходити з нього теж треба поступово.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Карини Вакарєвої. 

Сестри розповіли про сливовий борщ

Сестри Оксана та Марія напередодні Різдва готують сливовий борщ. Кажуть, рецепт страви перейшов їм у спадок від бабусі. І для такого пісного борщу у їхньому домі на столі завжди було місце у Святвечір.

"Тоді не було такого вибору інгредієнтів і готували з чого мали. В ідеалі сливка має бути свіжа. Але зараз її нема, тому кладемо сушені", - каже жителька села Хмелівка Марія Дутчин. 

У їхній родині тримати піст вчили з дитинства. Для тих людей, хто - як Оксана та Марія, обмежував себе в їжі, дієтологи радять розговлятися поступово.

Як правильно харчуватись після посту

Доволі часто святкування зі щедрим застіллям закінчується різким погіршенням здоров'я. Або й шпиталізацією. Передусім, страждають шлунок, підшлункова залоза та печінка. На адаптацію організму потрібен тиждень. У перші кілька діб лікарі рекомендують обійтися без м'яса. Це - час салатів та повернення до раціону яєць. На третій-четвертий день можна вводити в меню кисломолочні продукти. На п'ятий-шостий - допустимі парові котлети чи запечене м'ясо птиці. І вже до кінця тижня можна згадати про нежирні бульйони та поступово повертати яловичину та свинину.

"Дуже рекомендую перед застіллям себе прям підготувати і скляночку-дві випити води, щоб травна система була готова, що щось намічається", - каже дієтологиня Олена Зінченко. 

В одному із львівських ресторанів подбали про своїх клієнтів. Пісні страви тут можна замовити не лише на Святвечір, а й впродовж року. Сети у картонних боксах чекають на своїх замовників. Тут і вареники, і печериці, смажений хек та голубці. Вартість різдвяного набору на родину із 4 членів - 3 тисячі гривень.

"Головна страва на святковому столі – це кутя. Ми її робимо за нашим традиційним сімейним рецептом. З родзинками, горішками, маком перетертим", - каже власниця закладу Маріанна Пришлівська. 

Від куті, каже дієтологиня Олена Зінченко, відмовлятися не потрібно. Але - споживати слід не першою.

Під час посту варто очистити душу, каже священник

Священник ПЦУ Михайло Омелян нагадує, головне завдання посту - очистити не тіло, а душу.

"Бо якби піст, як ми говорили, полягав тільки в їжі, то святими - як каже один святитель - були би корови, тому що вони їдять тільки траву. Піст - це час боротьби із пристрастями та гріхами. Основним є молитва та благодійність. В нашому випадку – це донати на Збройні сили України. Можна просто побачивши воїна – не опустити очі вниз, а підійти його обійняти", - пояснює священник. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН Новини 12:00 23 грудня. Нові заяви Трампа, суд над Тищенком, удар по Києву

Джерело матеріала
loader
loader