Засновник компанії «Контапел», що виготовляє давньоукраїнський алкогольний напій контабас, Роман Пелех заявив про проблему з бруньками чорної смородини.
Саме вони є головною сировиною під час виробництва контабасу, пише The Page.
«Ми зараз викуповуємо літр бруньок по 1000 грн. А з літра бруньок можна лише два літри контабасу зробити. Тому напій аж ніяк не може бути дешевим», — розповів Роман Пелех.
Він зазначив, що контабас — це дистилят, настояний на бруньках чорної смородини, тому його просто неможливо виготовляти в промислових обсягах. Не існує стільки кущів, щоб випускати по 100 тис. пляшок на місяць.
Бруньки смородини також дорого закуповують у Європі, зокрема у Франції ця сировина коштує 1000 євро за літр. Окрім кулінарії, їх використовують у парфумерії та фармацевтиці.
«Наприклад, бургундський перець, яким посипають рибу та м’ясо, коштує 8 євро за 25 мг. Тому, знову ж таки, нам пощастило, що люди в селі готові збирати бруньки за таку ціну», — говорить підприємець.
Він зауважив, що виробництво контабасу вже не залежить від сезону, оскільки постачальники пропонують заморожену сировину, яка зберігає властивості, як і свіжа.