Молочні продукти в ЄС: як зміниться виробництво до 2035 року
Молочні продукти в ЄС: як зміниться виробництво до 2035 року

Молочні продукти в ЄС: як зміниться виробництво до 2035 року

Виробництво молока в ЄС найближчими роками досягне переломного моменту, коли безперервне зниження поголів'я молочних корів більше не буде врівноважуватися зростанням надоїв.

Про це йдеться у «Прогнозі розвитку сільського господарства ЄС на 2024-2035 роки», підготовленому Європейською комісією.

Зазначається, що регіональні відмінності у розвитку виробництва молока в ЄС дають підстави говорити про потенціал для продовження тенденції до зростання виробництва молока, наприклад, у Польщі. Водночас Нідерланди, Бельгія та Данія, які раніше були рушійною силою збільшення виробництва молока, зараз стикаються з обмеженнями. Загалом ЄК очікує, що виробництво молока 2035 року складатиме 117 млн т порівняно зі 123 млн т у 2022-2024 роках. 

Надої молока, як очікується, зростатимуть на 0,9% щороку до 2035 року.

Прогнозується, що суворіша національна екологічна політика у тваринництві (скорочення викидів азоту) може призвести до скорочення молочного поголів’я на 11% до 2035 року порівняно із середнім показником 2022-2024 років. 

ЄС збереже свої позиції на світових експортних ринках. Зокрема, ЄС та Нова Зеландія залишаться двома найбільшими світовими експортерами молочних продуктів, на які припадатиме близько 46% світового експорту до 2035 року, а разом зі США — близько 65%. 

Очікується, що ЄС орієнтуватиме свій портфель експортних товарів на продукції з вищою доданою вартістю. Це призведе до скорочення обсягів експорту на 0,2% щороку до 2035 року, водночас зростання у вартісному виразі очікується на рівні 0,4%.

Згідно з прогнозом, уповільнення темпів зростання світового імпорту сухого молока вплине на експорт із ЄС (-1%). Натомість експорт сиру, сироватки та вершкового масла може зростати такими ж темпами, як і минулого десятиліття (на 1,3%, 1,4% та 0,7% щороку відповідно).

Водночас експерти прогнозують перерозподіл молочної сировини в бік виробників сиру та сироватки. На них до 2035 року може припадати до 46% виробництва молока в ЄС (у 2022-2024 роках цей показник складає 44%). 

Високий внутрішній попит і зростання імпортного попиту сприятимуть подальшому зростанню виробництва сиру в ЄС. Сир залишатиметься флагманським експортним продуктом молочної промисловості ЄС (очікується на 0,8% щорічне зростання експорту до 2035 року). Хоча останнім часом інфляція дещо сповільнила зростання споживання сиру в ЄС, воно досі може збільшуватись на 0,4% щороку, вважають експерти.

Споживання молочних продуктів на душу населення в ЄС, ймовірно, залишатиметься високим, зі щорічним зростанням на 2 кг.

Ціна на сире молоко в ЄС залишатиметься значно вищою за рівень до 2022 року в наступному десятилітті, але все ще нижче історичного максимуму 2021-2022 років. 

Джерело матеріала
loader
loader