Кабінет Міністрів України затвердив механізм розподілення квоти на експорт м’яса птиці до Європейського Союзу на 2025 рік.
Про це йдеться у відповідному розпорядженні КМУ (№1481 від 24 грудня 2024 р.), опублікованому на Урядовому порталі.
У додадку до документу вказано, що квота на експорт м’яса птиці (курей, качок, гусей, цесарок) встановлена на рівні 55,54 тис. т, індичатини — 1,57 тис. т.
Зазначається, що обсяг квот, затверджених для товару «М’ясо та їстівні субпродукти свійської птиці: курей свійських (Gallus domestіcus), качок, гусей, цесарок» за винятком резервного обсягу квоти (1165 т) і для товару «М’ясо індиків та їстівні субпродукти індиків» розподіляється Мінагрополітики між експортерами відповідно пропорційно фактичним обсягам експорту зазначеної продукції до держав-членів Європейського Союзу за 10 місяців 2024 року (січень – жовтень 2024 року).
«Інформація про фактичні обсяги експорту зазначеної продукції за 10 місяців 2024 року подається експортерами до Мінагрополітики із підтвердними документами до 6 січня 2025 року», — уточнюється у розпорядженні.
Резервний обсяг квоти (1165 т) розподіляється між експортерами, які не здійснювали експорт зазначеної продукції, за 10 місяців 2024 року. За умови наявності невикористаного залишку обсягу квоти станом на 1 квітня 2025 року вона розподіляється між експортерами пропорційно фактичним обсягам продукції, які постачались до держав-членів ЄС у І кварталі 2025 року.