Коротко:
Існує поширений міф, що вода, прокип’ячена двічі, стає шкідливою через утворення токсичних сполук.
Однак, попри такі чутки, експерти з німецького інституту Фрезеніуса пояснюють, що багаторазове кип’ятіння води не робить її небезпечною — її склад залишається незмінним, пише Главред з посиланням на Wprost.
Чи зменшується кисень у воді при повторному кип’ятінні?
Деякі джерела стверджують, що при повторному кип’ятінні у воді зменшується кількість кисню. Хоча це правда, вчені наголошують, що концентрація розчиненого кисню важлива для гідробіології, але не впливає на харчування людини.
"Це всього лише теорія. Друге кип'ятіння не зробить її отруйною чи токсичною, не виділить шкідливих сполук, але уб'є мікроорганізми. Якщо вона раніше була забруднена, то так, це проблема, але мікроби гинуть при першому кип'ятінні", - вважає вчені Лукаш Саковський.
Коли вода може стати небезпечною?
Небезпека може виникнути, якщо вода довго стоїть у чайнику без використання. У такій воді можуть розмножуватися мікроорганізми.
Вчені звертають увагу, що прокип’ятіння навпаки - ефективно знищує ці мікроби, тож якщо ви не впевнені у свіжості води, краще закип’ятити її повторно.
Ба більше, експерти підкреслюють, що повторне кип’ятіння абсолютно не змінює смаку води. Натомість її можна цілком безпечно використовувати для приготування чаю, кави чи інших напоїв.
До слова, нещодавно розповідалось, для чого обдавати перець окропом.Експерти пояснили, як зробити перець м’якшим, ніжнішим і ароматнішим.
Більше цікавих новин:
Що за видання - Wprost?
Wprost — це польське щотижневе видання, яке висвітлює широкий спектр тем: політику, економіку, культуру, здоров’я, науку та інші суспільно важливі питання. Видання засноване у 1982 році та є одним із найвідоміших тижневиків у Польщі. Офіційний сайт також публікує статті онлайн, зокрема, у розділі про здоров’я, харчування та безпеку їжі.