Січнева погода на Кіровоградщині сприяє розвитку озимих зернових культур. Однак, якщо надалі не буде снігу, навесні у ґрунті бракуватиме вологи, що вплине на врожай. Про це Суспільному розповів керівник аграрного господарства з села Кетрисанівка Кропивницького району Сергій Бергер, пише agronews.ua.
Зі слів фермера, він сіє озимі пшеницю та ячмінь з 1994 року, попри зміни погоди та ризики. Останні два роки взимку відбувається коливання температур – від плюсових до заморозків.
“Особливо боїться перепадів температур озимий ячмінь. Пшениця більш-менш витримує ці перепади, а саме озимий ячмінь частково вимерзає. Тоді виходить, що ми не добираємо врожай”.
Якщо взимку не буде снігу, навесні бракуватиме вологи, сказав керівник господарства.
“У нас тільки в межах 20 сантиметрів є волога, далі – засуха. Якщо не буде запасів глибини вологи, яка формується внаслідок снігу, тоді буде й недобір врожаю”.
Агроном господарства Сергій Череватенко перевірив озиму пшеницю, яку посіяли у середині вересня.
“Пшениця розвинулася непогано, покущилася. Є тільки один нюанс – приморозки були без снігу. Вони попалили листя”.
Безсніжна зима вплине на майбутній врожай, сказав агроном.
“Вона не вимерзне, буде жити, але у свою точку росту пригнітиться. Почне по-новому розвиватися і тоді від цього буде менший урожай, відсотків на 50”.
Директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка розповів, що досліджує посіви озимого ячменю на науково-інноваційному полігоні.
“Вже відбулися два етапи загартування ячменю і буде раптове зниження температури до мінус 10-12 градусів. Для нього це не страшно. Тобто на глибині вузла кущіння такі посіви ячменю можуть витримувати до мінус 11-14 градусів. Якщо в повітрі, то десь до мінус 18-20 градусів. Озима пшениця – більш морозостійка культура, ніж озимий ячмінь і, особливо, ріпак”.
Керівниця профільного департаменту Валерія Фурманова розповіла, що посівну озимих в області, як і торік, завершили наприкінці жовтня.
“Зернових посіяли 392 тисячі гектарів. Це на 42 тисячі гектарів більше, ніж було торік. Більшість посівів озимих складає пшениця – 343 тисячі гектарів або 87% посівних площ”.
Щоб отримати хороший врожай озимих і не залежати від перепадів погоди, директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка радить аграріям звернути увагу на українські сорти селекції зернових.
“Наші сорти витримують досить низькі температури та перепади температур між теплом і холодом”.