Поточна обмежена пропозиція сирого молока значною мірою пов’язана зі спекотним літом та посухою.
Про це розповіла заступниця директора Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
За її словами, через несприятливі кліматичні умови тваринники заготували менше кормів і нижчої якості, що вплинуло на надої. Водночас нові оператори у галузі виробництва молока практично не з’являються через високі капіталовкладення. Приватний сектор також демонструє зниження виробництва.
«Промисловим молочно-тваринним фермам вдалося наростити виробництво на 4%, але цього не вистачило, щоб перекрити падіння виробництва молока у приватному секторі. Як наслідок, загальне виробництво молока цього року впало приблизно на 2%», – зазначила експерт.
Олена Жупінас висловила думку, що для уникнення цінових коливань у молочній галузі в майбутньому, після завершення війни, уряду слід розглянути можливість запровадження податкових пільг для виробників молока. Це сприятиме тому, щоб більше аграріїв займалися цим бізнесом, а ті, хто вже займається – розширяв його.
«В Україні дуже високий потенціал виробництва молока. Якщо ми візьмемо початок 90-х років, то Україна виробляла 23 млн. тонн молока, із них 18 йшло на переробку. Зараз ми виробляємо 7 млн. тонн і 3 відходить на переробку», – повідомила заступниця директора АВМ.