Експерт назвав найкращі сорти смородини для вирощування в Україні
Експерт назвав найкращі сорти смородини для вирощування в Україні

Експерт назвав найкращі сорти смородини для вирощування в Україні

Ринок смородини в Україні, згідно з даними Держстату, нині оцінюється у понад 4 тис. га з валовим річним виробництвом близько 27 тис. т, що дозволяє утримувати другу сходинку в рейтингу найбільших виробників цієї культури в Європі та світі, поступаючись лише Польщі з валовим виробництвом, що сягає понад 90 тис. т. Про це Ягіднику розповів заступник директора з наукової роботи, селекціонер Інституту садівництва НААН України Олександр ЯРЕЩЕНКО, пише agronews.ua.

Варто зауважити, що дві третини насаджень зосереджено в так званих господарствах населення (ФОП, дрібні селянські господарства без реєстрації, присадибні ділянки тощо), які не надають даних до Держстату, тому вищевказані показники є дуже приблизними.

Проте навіть з гарантованим річним валовим збором близько 15 тис. т, що є більш вірогідним значенням, позиція України у світовому рейтингу виробників все одно залишається незмінною.

Згідно з даними Міжнародної асоціації чорної смородини (ІВА), у світі нараховується близько 50 тис. га насаджень смородини, з яких понад 95 % зосереджено в країнах Європи, переважно в Польщі (70 %), Україні (8 %), Латвії (3 %), Франції (3 %) та Німеччині (2 %).

До «Державного реєстру сортів рослин, придатних до поширення в Україні» станом на жовтень 2024 року, занесено 35 сортів смородини чорної. Усі – української селекції.

Це унікальна ситуація серед поширених ягідних культур, яка, з одно го погляду, свідчить про успішність та конкурентоспроможність української селекції, а з іншого – про незахищеність в Україні закордонних сортів, зокрема польської та британської селекції, багато з яких також широко представлені в товарних насадженнях українських виробників.

Найбільш поширеним сортом української селекції є Ювілейна Копаня (селекції Інституту садівництва НААН), який вже понад два десятиліття успішно культивується як в Україні, так і низці країн ЄС. Цей сорт характеризується високою адаптивністю до різних ґрунтово-кліматичних умов вирощування, польовою стійкістю до найбільш шкодочинних грибкових хвороб, високою стабільною врожайністю на рівні 10+ т/га в дорослих плодоносних на садженнях, плодами універсального призначення (переробка + свіжий ринок) та, звісно ж, придатністю до збирання комбайнами.

Значного поширення набули також сорти Вернісаж, Софіївська, Володимирська, Оріана та багато інших, які виявилися най більш збалансованими за комплексом господарсько-цінних ознак, й перш за все придатними до механізовано го збирання врожаю.

Наприкінці 2022 року Інститутом садівництва НААН до Держреєстру було внесено сім нових сортів смородини різних термінів достигання та напрямків використання – від рекомендованих для аматорського ринку (Єдність) до високоякісних, орієнтованих на дрібнотоварне виробництво (Чорний десерт, Дебют, Сіана) та промислових для великих товарних насаджень (Кіра, Мережка, Вечорниця). Останні вирізняються високим рівнем адаптивності, зокрема посухостійкістю й стійкістю до пізньовесняних заморозків (внаслідок пізнього цвітіння – Вечорниця) та покликані якісно оновити вітчизняний промисловий сортимент.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader