В Україні прогнозується відчутне зростання цін на головний продукт – хліб. Вже до кінця березня вартість продукту може збільшитись приблизно на 10-20%.
Про причини зростання цін розповів перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко у коментарі для "Суспільного".
Юрій Дученко пояснив, що у собівартість хліба закладаються витрати на сировину, пакувальні матеріали, логістику, оплату праці, а також багато іншого. Все це регулярно дорожчає, тож виробникам доводиться перераховувати кінцеві ціни на продукцію.
За цим словами, ситуація в цій галузі складна, а в грудні хлібопеки зазнали додаткових збитків через подорожчання сировини та енергоносіїв. Все це незабаром може позначитися на цінниках.
"Я не виключаю, що наприкінці січня будуть перші підвищення і до кінця першого кварталу в межах 10-20% може бути здорожчання", - зазначив експерт.
За словами фахівця, подорожчання могло б бути й більш відчутним, але за рахунок підвищеної конкуренції цього вдасться уникнути.
"Але значна конкуренція в виробництві хліба присутня і це буде стримувати ріст цін в названих межах", - додав Юрій Дученко.