Масляна-2025: безпрограшний рецепт млинців на свято та 10 варіантів солодких та солоних начинок
Масляна-2025: безпрограшний рецепт млинців на свято та 10 варіантів солодких та солоних начинок

Масляна-2025: безпрограшний рецепт млинців на свято та 10 варіантів солодких та солоних начинок

Святкування Масляної у 2025 році розпочнеться у понеділок, 24 лютого, і завершиться у неділю, 2 березня.

Свято повне яскравих обрядів та ритуалів, серед яких і печиво млинців – головний атрибут Масляної. Млинці символізують сонце, яке поступово починає розігрівати землю після холодної зими.

Масляний тиждень має свої свята у святкуванні, адже щодня це певна традиція.

Понеділок (24 лютого): цього дня варто зібратися в колі сім'ї за пишним столом, обов'язково, прикрасою повинні служити млинці, адже це і є символ самого свята.

Вівторок: його варто провести у веселощі. Варто піти покататися на санчатах чи конях. Також у цей день можна влаштовувати галасливі забави та свататися до незаміжніх дівчат.

Середа: саме час для зятя відвідати свою тещу. У свою чергу вона має його нагодувати млинцями.

Четвер: його ще називають "широкий четвер" цей день увібрав у себе звичаї понеділка та вівторка. У цей день варто веселитись, але так само і не забувати про сім'ю.

П'ятниця: час для зятів щоб віддячити своїм тещам.

Субота: це дівочий день. Усі подруги та родички збираються в одному будинку та влаштовують веселощі.

Неділя: або інша назва "прощена неділя". Цього дня прощаються усі гріхи та сварки. Варто попросити вибачення у тих. кому ви, можливо, насолили. Так само в неділю проводжають Масляну і спалюють її солом'яне Чучело.

Рецепт вдалих і тонких млинців на Маслянці

Інгредієнти:

  • молоко - 500 мл
  • борошно - 300 г
  • яйця - 5 шт
  • цукор - 1 ст. л.
  • сіль - щіпка

Як готувати:

  1. Збий яйця.
  2. Влий в яєчну суміш молоко і продовжуй збивати.
  3. Постійно помішуючи, додай у миску борошно, сіль та цукор.
  4. Добре перемішай всі інгредієнти до однорідності і залиш приблизно на півгодини (тісто має вийти консистенції рідкої сметани).
  5. Обсмажуйте на розігрітій сковороді на олії.

Найкращі варіанти начинки для млинців

Найкращі відповідно смачні. Але як усі знають: на смак та колір нікому не догодиш. Тому чим більше варіантність і вибір начинок, тим довше будуть говорити про те, яка ж ви чудова господарка.

5 варіантів солодкої начинки для млинців на Масляну

  • Банани. Млинці з бананами - це дуже простий і просто дуже смачний десерт, від якого всі твої близькі точно будуть в захваті. Наріж банани кружальцями, карамелізуй їх з олією та цукром - і ідеальна солодка начинка готова! Так само ти можеш зробити міні трубочки-млинці просто загорнувши нарізаний кубиками банан у млинець.

  • Шоколадні пасти. Варіант для ласунів. Вибираючи цей вид начинки, переконайся, що млинці самі по собі не дуже солодкі, щоб не було занадто. Краще додати якомога більше щипотку солі та мінімум цукру. Солоний млинець із солодкою пастою – краще не придумаєш.

  • Сир з ваніллю. Якщо ти не любителька солоного сиру, сміливо роби сирні налистники з цукром. Не забудь про різні добавки: курага, родзинки, чорнослив, цукати, фініки, горіхи. Варто лише спробувати.

  • Яблука та мед. Класичний варіант начинки – дуже ніжний та смачний. Як і банани, яблука потрібно карамелізувати. Намасти налистники медом і виклади зверху карамелізовані яблука. Акуратно загорни млинці і подавай на стіл. Варто не забувати про ягоди. Якщо в морозилці заваляли заморожені - зроби з них домашній джем або додай до яблучної начинки.

  • Згущене молоко. Знову ж таки, простіше не буває, але зате як смачно! Щоб врівноважити насолоду згущеного молока, можеш додати до неї дрібно нарізану м'яту.

5 варіантів солоної начинки для млинців на Масляну

  • Гриби з цибулею. Класичне поєднання, яке завжди буде актуальним на столі - просто і смачно. Для приготування цієї начинки тобі знадобляться лише гриби (можна звичайні печериці), цибуля, сіль, перець та спеції.

  • Сьомга з вершковим сиром. Дуже вишуканий варіант начинки, який перетворить звичайні млинці на справжній делікатес. Намасти налистники вершковим сиром, поверх виклади слайси слабосоленої сьомги, загорни і розріж на кілька частин. Перед подачею прикрась зеленню.

  • Ікра. Мабуть найдорожче задоволення, але раз на рік, на Масляну можна себе побалувати. Просто вибери ікру за смаком (червону або чорну), рівномірно розподіли по налисника і загорни його. Розріж кожен налисник на кілька шматочків і подавай до столу разом з іншими видами.

  • Копчена курка з сиром. Дуже пікантний і ситний варіант начинки, який до того ж не вимагає ні особливих зусиль, ні зайвих витрат. Наріж копчену курочку тонкими смужками, додай до неї соус або зелень за смаком, натертий сир і виклади на млинці.

  • Сир і кріп. Бюджетно, але неймовірно смачно! Змішай свіжий сир з дрібно нарізаним кропом і сіллю і добре перемішай. Поступово розподіли по налистнику і заверни його. Такі млинці можна подавати як цілими, так і порізані на кілька шматочків; як холодними, так і трохи підігрітими в мікрохвильовій печі.

Раніше ми повідомляли, як додати екзотики звичному гороховому супу: лайм та спеції змінюють усі.

Джерело матеріала
loader
loader