За чверть століття органічне овочівництво у Швейцарії зросло ушестеро
За чверть століття органічне овочівництво у Швейцарії зросло ушестеро

За чверть століття органічне овочівництво у Швейцарії зросло ушестеро

За останні десятиліття швейцарське сільське господарство зазнало значних змін, зокрема у сфері органічного овочівництва. З 1996 року площа земель, відведених під органічні овочі, зросла ушестеро, досягнувши 3160 га. Сьогодні органічними є вже чверть усіх овочевих угідь країни.

Про це свідчать дані Федерального статистичного управління, на яке посилається SWI. 

Зазначається, що загалом площа овочевих плантацій у Швейцарії зросла на 50% за той самий період, досягнувши 12750 га.

Проте, попри розвиток органічного сектору, споживачі у Швейцарії продовжують робити вибір на основі інших критеріїв. Опитування Федерального статистичного управління показало, що під час купівлі овочів люди надають найбільше значення їхній сезонності, регіональному походженню та зовнішньому вигляду. Органічна сертифікація відіграє найменшу роль у прийнятті рішення. 

Попри інфляційний тиск, ринок органічних продуктів у Швейцарії продовжує зростати. Споживання овочів у країні залишається стабільним — у середньому 100 кг на людину на рік. Найпопулярнішими залишаються плодові овочі, зокрема помідори, кабачки та дині. Далі за рівнем споживання йдуть коренеплоди й бульбові овочі, такі як морква, фенхель і буряк. Найменше швейцарці споживають салати.

Щодо рівня самозабезпеченості овочами, то у 2023 році він склав 44%, тоді як загальний рівень продовольчої самодостатності Швейцарії становив 54%. Вартість овочевого виробництва оцінюється у 758 млн швейцарських франків (близько $831 млн), що відповідає 6% загального обсягу сільськогосподарської продукції країни.

Джерело матеріала
loader
loader