Держпродспоживслужба оцінює ризики занесення блутангу в Україну
Держпродспоживслужба оцінює ризики занесення блутангу в Україну

Держпродспоживслужба оцінює ризики занесення блутангу в Україну

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ініціювала проведення швидкої оцінки ризиків щодо ймовірності занесення та поширення вірусу блутангу на території України у зв'язку зі складною епізоотичною ситуацією в Європі.

Як говориться у повідомленні відомства, з членів наукових експертних груп з оцінки ризиків Держпродспоживслужби (НЕГОР) сформовано робочу групу експертів та проведено перше координаційне засідання.

«Держпродспоживслужба розуміє важливість діяльності з оцінки ризиків для забезпечення стабільної та контрольованої епізоотичної ситуації в Україні, оскільки саме результати оцінки ризиків дають можливість прийняти рішення для вчасного реагування та попередження виникнення ризиків», — пояснив перший заступник голови Держпродспоживслужби Олег Осіян.

Результати швидкої оцінки ризиків щодо блутангу дозволять Держпродспоживслужбі:

  • реалістично оцінити ситуацію та проаналізувати ймовірність занесення цього збудника на територію України найближчим часом через усі можливі шляхи;
  • актуалізувати санітарні заходи, які необхідно застосовувати задля зменшення ймовірності занесення збудника блутангу на територію України;
  • підготуватись до оперативного реагування на поширення збудника по території України та приймати ризик-орієнтовані управлінські рішення. 

Під час засідання робочої групи експертів:

  • погодили план роботи для проведення оцінки ризиків;
  • розробили можливі шляхи занесення та поширення вірусу блутангу в Україні;
  • визначили, які дані та інформацію необхідно зібрати для оцінювання рівнів ризику;
  • розподілили відповідальність серед експертів за збір необхідних даних/інформації;
  • встановили терміни виконання завдань.

У відомстві нагадали, що блутанг (катаральна лихоманка овець, BTV) — це інфекційне трансмісивне вірусне захворювання, до якого є сприйнятливими свійські та дикі жуйні тварини. Основний шлях передачі через укус певних видів мошок (мокрець) Culicoides, які є біологічними переносниками. Вірус блутангу вражає всіх жуйних, але вівці, як правило, страждають найбільше, в той час як велика рогата худоба та кози зазвичай не проявляють жодних клінічних ознак хвороби і можуть бути носіями вірусу протягом певного періоду часу та передавати його іншим жуйним тваринам. Хвороба характеризується запально-некротичним ураженням слизових оболонок, язика, шкіри, копит. Нині блутанг — хвороба з прогресуючим ареалом, поширена глобально, тому його віднесено до транскордонних захворювань. Економічні збитки від даного захворювання зумовлені високою летальністю (90-100%). За оцінками Європейського агентства з безпечності харчових продуктів (EFSA), спалахи можуть призвести до мільйонів євро збитків лише за кілька місяців. Ситуація з блутангом у ЄС за останні два роки значно змінилася з появою нового серотипу. Блутанг є хворобою, внесеною до списку Всесвітньої організації охорони здоров'я (WOAH).

Джерело матеріала
loader