Масниця і Масний тиждень: рецепти, які сподобаються усім
Масниця – це старовинне українське свято, що символізує проводи зими та зустріч весни. У цей час традиційно готують ситні молочні та борошняні страви, які символізують достаток і добробут. На Масницю українці здавна ласували варениками, сирниками, сирною бабою, ряжанкою та іншими смаколиками.
-У Масний тиждень на святковому столі були продукти із молока - такі як сирники, сирна баба, локшина та голошки. Їх обов'язково варили на молоці. Також з молока робили ряжанку, розтирачку, толкушку та кисіль. Також всі каші варилися обов'язково на молоці щодня, - розповіла ведуча особистого блогу про Українську культуру Діана Антоняк.
Що можна приготувати на Масний тиждень
Вареники з сиром
Вареники – одна з головних страв Масного тижня, особливо з сирною начинкою.
Інгредієнти для тіста:
- 500 г борошна;
- 250 мл теплого молока;
- 1 яйце;
- 1 ст. л. олії;
- ½ ч. л. солі.
Інгредієнти для начинки:
- 400 г домашнього сиру;
- 1 жовток;
- 2 ст. л. цукру;
- дрібка солі.
Приготування:
Замісіть м'яке тісто, накрийте рушником і дайте «відпочити» 30 хвилин. Змішайте сир із жовтком, цукром і сіллю. Розкачайте тісто, виріжте кружечки, покладіть начинку та заліпіть краї. Відваріть у підсоленій воді до спливання, подавайте зі сметаною.
Вареники - традиційна страва на Масницю. Фото: shuba.life
Сирники в сметанному соусі
Ці ніжні сирники виходять пухкими та ароматними.
Інгредієнти:
- 500 г домашнього сиру;
- 1 яйце;
- 3 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. цукру;
- ½ ч. л. солі;
- олія для смаження.
Для соусу:
- 200 г сметани;
- 2 ст. л. меду або цукру;
Приготування:
Розімніть сир, додайте яйце, борошно, цукор і сіль, сформуйте сирники. Обсмажте на середньому вогні до золотистої скоринки. Змішайте сметану з медом і полийте сирники перед подачею.
Сирники у сметанному соусі - це завжди смачно. Фото: кадр з youtube.com/watch?v=gDkzVUJeSxA
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F11%2Fa797b8bd2d973e60999fc100712b4a55.jpg)
Сирники у сметанному соусі - це завжди смачно. Фото: кадр з youtube.com/watch?v=gDkzVUJeSxA
Сирна баба
Ця страва – традиційна запечена сирна запіканка, яку готували на свята.
Інгредієнти:
- 500 г домашнього сиру;
- 3 яйця;
- 4 ст. л. манки;
- 100 г цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- дрібка солі.
Приготування:
Збийте яйця з цукром до пухкої маси. Додайте сир, розтоплене масло, манку, ванільний цукор і сіль, перемішайте. Викладіть масу у змащену форму та випікайте при 180°C близько 40 хвилин.
При бажанні до сирної баби можна додати родзинки. Фото: ridivira.com
Домашня ряжанка
Цей старовинний напій виходить густим і ароматним.
Інгредієнти:
- 2 л жирного молока;
- 2 ст. л. сметани.
Приготування:
Вилийте молоко у жаростійкий глиняний або чавунний посуд.
Поставте у духовку при 100°C на 5-6 годин, поки молоко набуде кремового кольору.
Остудіть до теплого стану, додайте сметану та залиште в теплому місці на 6-8 годин.
Ряжанку зробити легко і вона дуже смачна. Фото: apostrophe.ua
Розтирачка (солодкий сирний крем)
Ця ніжна страва чудово смакує з варениками чи просто з хлібом.
Інгредієнти:
- 300 г домашнього сиру;
- 2 ст. л. меду або цукру;
- 50 мл вершків або сметани;
- дрібка ваніліну.
Приготування:
Розітріть сир із медом до кремоподібної маси. Додайте вершки та ванілін, добре перемішайте. Подайте як десерт або намазку на хліб.
Розтирачку подають як десерт. Фото: lulu.kiev.ua
Толкушка (старовинна картопляна страва)
Це смачна страва з картоплі та сиру, яка чудово доповнить святковий стіл.
Інгредієнти:
- 5 картоплин;
- 300 г домашнього сиру;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 100 мл молока;
- сіль на свій смак.
Приготування:
Відваріть картоплю, розімніть її з маслом. Додайте сир і молоко, добре перемішайте. Подавайте гарячою з вершковим маслом або засмажкою з цибулі.
Толкуша і на сьогодні - одне з найулюбленіших страв українців. Фото: pik.net.ua
Тож Масний тиждень – це чудова нагода скуштувати традиційні українські страви, які готували ще наші предки. Вони не лише смачні, а й створюють атмосферу домашнього тепла. Готуйте із задоволенням і святкуйте Масницю смачно!

