/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Ff01177fa05cdac45cac96d00145a4c3b.jpg)
В Україні спостерігається значне коливання цін на овочі: названо причини
В Україні у лютому 2025 року спостерігається значне коливання цін на різні овочі, що обумовлено кількома факторами.
Про це йдеться у звіті асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» за підсумками щомісячного моніторингу цін на основні продукти харчування в країні.
Так, у січні оптові ціни на цибулю склали 14,5 грн/кг (+4% до січня минулого року), на картоплю — 24 грн/кг (+37%), моркву — 26,5 грн/кг (+130%), огірки — 113 грн/кг (+27%), помідори — 77,5 грн/кг (-12%), буряк — 15 грн/кг (+28%), білоголову капусту — 36,5 грн/кг (+232%).
«Для більшості культур, зокрема ріпчастої цибулі, картоплі, моркви, огірків, помідорів, буряків і капусти, основними причинами зміни цін є зменшення пропозиції високоякісної продукції, скорочення запасів через завершення продажу продукції зі сховищ або несприятливі погодні умови під час збирання врожаю. Крім цього, зберігається високий попит від гуртових компаній і роздрібних мереж, що також впливає на підвищення цін», — пояснюють в УКАБ.
У деяких випадках, як вважають експерти, зростання цін на певні продукти зумовлене сезонними факторами, наприклад, обмеженою пропозицією місцевих тепличних огірків або змінною ситуацією на імпортному ринку, як у випадку з помідорами.
«Загалом поєднання зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряки та картоплю, водночас ціни на деякі імпортні продукти (наприклад, помідори) продовжують знижуватися через слабкий попит і збільшення імпортної пропозиції», — підсумували в УКАБ.
