Європейський ринок шукає харчову сою. Чого чекають від українських виробників
Європейський ринок шукає харчову сою. Чого чекають від українських виробників

Європейський ринок шукає харчову сою. Чого чекають від українських виробників

У європейських переробників існує таке поняття як «харчова соя», що передбачає певні вимоги. Наприклад, вирощування певних сортів залежно від виробництва кінцевого продукту, і зазвичай це сорти європейської селекції.

Про це розповіла представниця компанії Bio Vegio Олена Собко під час круглого столу «Дорожня карта вирощування сої».

За її словами, у переробників є вимоги до вологості — 11,5-13,5%, вміст сирого протеїну в сухій речовині має бути мінімально 40%, діаметр зерна — не менше 4,5 мм, а оболонка має бути типового світлого кольору. Дуже важливий пункт — соя не повинна містити ГМО.

«Велике значення має колір рубчика. Ця тематика нецікава виробникам в Україні, але на це потрібно зважати, якщо плануєте вийти на європейський ринок. У Держреєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, за моїми спостереженнями, є сорти, їх близько 40%, які мають світлий рубчик», — зазначила Олена Собко.

Вона також звернула увагу, що ціна органічної сої на європейському ринку на 40% вище за вартість кондиційної. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Джерело матеріала
loader