/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F18607e6e84855e1504fc650101b3e438.jpg)
Майже три десятки українських компаній отримали право експорту меду до ЄС
Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів продовжує роботу над розширенням ринків, і наразі вже розпочалась робота щодо 31 нового ринку, на які українські підприємства хочуть експортувати.
Про це в інтерв'ю «Укрінформу» розповів голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук.
Він зазначив, що минулого року дозвіл на експорт продукції до ЄС отримали 22 вітчизняних виробники харчових продуктів. Зокрема, із них 12 — це виробники м'яса птиці та продукції з нього, 3 — рибопереробні підприємства та 5 — молокопереробні.
Для виробників меду також була проведена «переакредитація», адже з листопада минулого року в ЄС запроваджений перелік підприємств – імпортерів меду. За результатами проведених інспекцій до цього переліку увійшли 28 українських виробників і переробників меду.
Крім того, торік було затверджено 39 експортних потужностей з виробництва неїстівних продуктів тваринного походження, з яких 8 підприємств вперше потрапили до реєстру, а для 31 підприємства розширено асортимент неїстівних продуктів і країни експорту.
«Облік операторів ринку в переліку ЄС є динамічним процесом, і підприємства можуть додаватися або виключатися залежно від відповідності вимогам. Ми ж продовжуємо працювати над розширенням ринків і вже почали роботу по 31 новому ринку, на які українські підприємства хочуть експортувати», — зауважив Ткачук.
Він також додав, що українські виробники переорієнтовуються на країни Африки, Близького Сходу та Китай, зокрема у зв’язку з квотами на певні групи товарів до ЄС. Попри це, якщо український бізнес хоче виходити на інші нові ринки, у Держпродспоживслужбі готові допомогти.
Голова відомства прогнозує, що цього року вдасться відкрити не менше, а може й більше ринків, аніж у 2024 році. Наразі Україна має право на експорт аграрної продукції за 364 торговельними напрямками.

