/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F96a9a991636b1ff4e1bde4ce70b241c5.jpg)
Переробка української сої відбувається рекордними темпами
В Україні внутрішня переробка соєвих бобів продовжує демонструвати високі темпи.
Як повідомляє «АПК-Інформ», у лютому в країні було перероблено абсолютний місячний максимум — близько 320-330 тис. т сої (+27% до січня).
За вересень – лютий 2024/25 МР в Україні було перероблено рекордні близько 1,45 млн т, що на 57% перевищує показник в аналогічний період минулого сезону та на 43% — попередній максимум для першої половини сезону-2019/20 (1 млн т).
«Такий досить суттєвий приріст зумовлений насамперед заходженням у переробку соєвих бобів великих заводів через складнощі із закупівлею соняшнику. Проте збереженню високих темпів переробки вже кілька місяців поспіль сприяє активний експорт соєвого шроту на тлі привабливої для імпортерів вартості», — пояснюють аналітики.
Усього в сезоні-2024/25 у країні може бути перероблено до 2,2-2,3 млн т сої, що становить близько 36% від загальної пропозиції даної культури проти 33-35% у попередні два сезони.
Водночас частка експорту сої, попри збільшення у фізичному еквіваленті, може знизитись, за підсумками МР, до 57% проти 58-60% у попередні сезони.
«Однак варто відзначити, що перспективи переробки соєвих бобів у другій половині поточного сезону виглядають трохи песимістично. Світовий ринок в очікуванні рекордного врожаю сої в Південній Америці, зростання переробки в Аргентині та збільшення пропозиції в секторі соєвого шроту, баланс якого і так виглядає перевантаженим в останні кілька сезонів.
До того ж вірогідність посилення напруженості в торгових відносинах між США та ЄС, а також уже запроваджені тарифи в секторі сої з боку Китаю можуть сприяти збереженню високого попиту на зовнішньому ринку на українську сировину, що змістить вектор у розподіленні даної культури на внутрішньому ринку на користь експорту», — підсумували фахівці.

