/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F1587374afb3901da82dfb0499133f652.jpg)
Україна збільшує переробку соєвих бобів
Як передає Укрінформ, про це повідомляє інформаційно-аналітичний портал "АПК-Інформ"
Згідно з оцінкою порталу, у лютому цього року було перероблено абсолютний місячний максимум - близько 320-330 тис. т сої (+27% до січня).
“За вересень-лютий 2024/25 МР в Україні було перероблено рекордні близько 1,45 млн т, що на 57% перевищує показник в аналогічний період минулого сезону та на 43% - попередній максимум для першої половини сезону-2019/20 (1 млн т)”, - йдеться у повідомленні.
Експерти пояснили, що такий приріст зумовлений передусім залученням великих заводів до переробки соєвих бобів через складнощі із закупівлею соняшнику. Також збереженню високих темпів переробки вже кілька місяців поспіль сприяє активний експорт соєвого шроту на тлі привабливої для імпортерів вартості.
За прогнозами аналітиків, за 2024/2025 МР в країні може бути перероблено до 2,2-2,3 млн т сої, що становить близько 36% від загальної пропозиції даної культури проти 33-35% у попередні два сезони.
Крім того, частка експорту сої, попри збільшення у фізичному еквіваленті, може знизитись за підсумками МР до 57% проти 58-60% у попередні сезони.
“Однак варто відзначити, що перспективи переробки соєвих бобів у другій половині поточного сезону виглядають трохи песимістично. Світовий ринок в очікуванні рекордного врожаю сої в Південній Америці, збільшення переробки в Аргентині та збільшення пропозиції в секторі соєвого шроту, баланс якого і так виглядає перевантаженим в останні кілька сезонів”, - додали експерти.
Вірогідність посилення напруженості в торгових відносинах між США та ЄС, а також тарифи Китаю на сою можуть підтримати високий попит на українську сировину на зовнішньому ринку, що призведе до збільшення експорту сої, - підсумували фахівці.
Як повідомлялось, в Україні створено нову бобово-соєву асоціацію, до якої увійшли Асоціація бобових України та Асоціація «Українська соя».

