/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F450591a63b00824ffa9d6eab34c6247f.jpg)
Виробництво вершкового масла в Україні стало збитковим
Чому масло виготовляти не вигідно
Аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі зазначає, що за останні 10 років молокопереробні підприємства не змогли переорієнтуватися на роботу з більш дорогим молоком від молочнотоварних ферм, повідомляє 24 Канал із посиланням на Асоціацію виробників молока.
На більшості молокозаводів не впроваджені сучасні технології глибокого перероблення молока і вони потребують модернізації. Підприємства отримують молоко екстраґатунку з кращою якістю та вищою собівартістю, але виробляють з нього готову продукцію з тими самим нормами виходу як у випадку використання молока першого ґатунку, яке має гіршу якість.
Застаріле обладнання на молокопереробних підприємствах є енерговитратним, що впливає на зростання собівартості виробництва готової продукції.
На початку березня відбулось зниження цін на молокосировину в Україні, через високу пропозицію молока-сировини та низький попит на готову продукцію на внутрішньому ринку. Рентабельність виробництва біржових товарів знижується. Виробництво вершкового масла, сухого молока та казеїну стало збитковим,
– додає експерт.
Надлишки сировини давлять на закупівельні ціни. В поточних ринкових умовах різниця ціни між ґатунками скорочується. Ефект від підвищення ціни на молоко-сировину, яке відбулося в четвертому кварталі 2024 року повністю нівельований.

