Відкриття ринку ЄС та внутрішній попит стимулюють ріст цін на український цукор
Відкриття ринку ЄС та внутрішній попит стимулюють ріст цін на український цукор

Відкриття ринку ЄС та внутрішній попит стимулюють ріст цін на український цукор

В Україні спостерігається поступове зростання цін на цукор. Наразі середній рівень умовних відпускних цін із заводу коливається в межах 24,60–25,30 грн/кг, проте очікується подальший підйом.

Про це повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.

За словами експертів, на ринок впливає кілька ключових факторів. По-перше, зростає внутрішній попит, а по-друге, відкрився ринок Європейського Союзу.

"Багато заводів наразі викуповують квоти під європейський ринок. Водночас українські виробники вже адаптувалися до зовнішніх поставок ще до відкриття ЄС – ми експортували продукцію до Туреччини, Камеруну, Кот-д’Івуару, Індонезії та Ізраїлю. Попит із цих країн зберігається, а додатковий інтерес із боку Європи лише посилює ріст цін," – зазначають у ПУСК.

Також на ціноутворення традиційно впливає сезонний тренд. З початку року і до середини літа спостерігається зростання котирувань.

"Сезонно ми бачимо зростання котирувань з січня по червень-липень. Враховуючи поточні ринкові фактори, умовні ціни можуть вийти на рівень 27–28 грн/кг з ПДВ," – вважають експерти.

Таким чином, активний експорт і традиційні сезонні чинники створюють передумови для подальшого підвищення вартості українського цукру.

Джерело матеріала
loader
loader