Як наші предки святкували Великдень: 3 давні традиції, про які ви не чули
Як наші предки святкували Великдень: 3 давні традиції, про які ви не чули

Як наші предки святкували Великдень: 3 давні традиції, про які ви не чули

LifeStyle24з посиланням на працю "Звичаї нашого народу" українського етнографа Олекси Воропая розповідає про давні обряди, які виконували предки на Великдень.

"Могилка" на столі

За два тижні до Великоднялюди сіяли овес та чекали, поки паростки виростуть на 7-8 сантиметрів. Згодом предки ставили на святковий стіл тарілку з насипаною землею та цією травою, між якою клали червоні крашанки. Їхня кількість мала збігатися з кількістю померлих родичів. Зазвичай така "могилка" стояла протягом Світлого тижня. Що цікаво, ця традиція була досить поширеною на Херсонщині.

Як святкували Великдень на Херсонщині / Фото "СільМедіа"

Вмивання водою з крашанками

Перед тим як сісти за святковий стіл, кожен член родини мусив обов'язково вмитися. Спершу господиня наливала у велику глиняну миску холодну воду й клала на дно три червоні крашанки. Вмивання відбувалося по черзі: першою – була дівчина, потім хлопці, мати, і завершував обряд батько. Після кожної людини воду змінювали, але крашанки не діставали. Пізніше їх забирала дівчина – "щоб краща була".

Обряд розговіння

На Поділлі, Волині та Буковині був поширений звичай, коли господар тричі обходив святковий стіл із мискою свячених страв. Зупиняючись обличчям до образів, чоловік розрізав крашанку й підносив шматок кожному з родини зі словами: "Дай, Боже, ще й на той рік дочекатися святого Воскресіння Христового в щасті та здоров'ї".

Теги за темою
Великдень Традиції
Джерело матеріала
loader
loader