/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fa96c3d9bcdab3f98d4ed95be1c840183.jpg)
Українські овочі дорожчі за імпортні: у чому причина і коли чекати зниження цін
Якщо вам здається, що за кілограм огірків та помідорів ви зараз платите як за м'ясо – ви не самотні. Ціни на українські овочі справді кусаються: вони на 30-40% дорожчі за імпортні.
Особливо відчувається різниця, якщо порівнювати з турецькими, котрі масово везуть в Україну з початку весни. Чому так? Пояснив директор економічного дискусійного клубу Олег Пензін в інтерв'ю "Суспільному".
Все просто: українські овочі поки що здебільшого тепличні, а теплиця – це не лише світло та вода, а й купа витрат на опалення та енергію. А із нинішніми цінами на енергоносії це задоволення не з дешевих.
Експерти заспокоюють: ціни почнуть знижуватися ближче до травня, коли з півдня України та Закарпаття підуть овочі з відкритого ґрунту. За прогнозами, спочатку подешевшають на 10-15%, а потім уже в липні-серпні, коли почнеться масовий збір урожаю, вартість знизиться сильніше.
Щоправда, розслаблятися поки що зарано: до Великодня різкого падіння цін чекати не варто, бо своїх овочів ще мало, а імпорт все одно не зможе повністю задовольнити попит. Плюс погода все ще може внести свої корективи – погані умови навесні можуть вплинути на врожай.
На цьому наголосив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі Новини.LIVE.
Тож якщо бачите в магазині дорогі огірки – знайте, ви платите за тепло та світло в чиїйсь теплиці. Але вже скоро все стане зеленішим – і дешевше.
Раніше ми писали ціни на хліб в Україні: невтішний прогноз до кінця року
Крім того, американцям не вистачає яєць на Великдень: ферми переходять на пластикові, люди фарбують картоплю

