/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2Fbf90ed1937ae791ac4050110009e0e3f.jpg)
Дев'ять причин, чому сардину треба включити у раціон
Сардини давно є основним продуктом консервованих морепродуктів.Крім доступності та зручності ці маленькі рибки є чудовим джерелом білка та омега-3, типу поліненасичених жирних кислот. Вони також багаті вітаміном D і мінералами, такими як залізо та кальцій, пише singlecare.Експерти назвали основні переваги для здоров'я вживання сардин.Омега-3, що містяться в риб'ячому жирі, знижують рівень тригліцеридів у крові та потенційно підвищують рівень ліпопротеїнів високої щільності - "хорошого" холестерину.Американська асоціація серця рекомендує їсти рибу двічі на тиждень. Це пов'язано з тим, що омега-3, які містяться в морепродуктах, включно із сардинами, є корисними для серця жирами."Сардини можуть бути корисні представникам обох статей, оскільки вони містять корисні незамінні жирні кислоти, які підтримують рівень холестерину і запобігають запаленню - обидва фактори ризику серцевих захворювань", - стверджує Вікі Шанта Ретельні, дієтологиня з Чикаго й авторка книги Total Body Diet For Dummies.Жирні кислоти, що містяться в сардинах, можна вважати "їжею для мозку". Деякі дослідження показують, що люди, які споживають більше омега-3, можуть мати нижчий ризик розвитку недоумства або хвороби Альцгеймера.Сардини також багаті на білок. За даними Гарвардського університету охорони здоров'я, споживання білка може знизити ймовірність розвитку когнітивних порушень на пізніх етапах життя.Сардини можуть допомогти підтягнути шкіру, щоб звести до мінімуму ознаки старіння і прибрати почервоніння, викликані запальними захворюваннями шкіри, такими як акне."Омега-3 допомагають регулювати вироблення шкірного жиру, що призводить до більш збалансованого зволоження шкіри", - пояснює Соня Кенкаре, докторка медицини, сертифікована дерматологиня з Інституту дерматології Іллінойсу в Хінсдейлі, штат Іллінойс.Сардини корисні для кишківника, вважає Інна Меламед, доктор фармацевтичних наук, лікар функціональної медицини. Ця ароматна риба сповнена поживних речовин, зокрема протизапальних омега-3, але в короткостроковій перспективі вживання в їжу більшої кількості сардин також може підтримати роботу травної системи."Сардини багаті на високоякісний білок, який володіє високим термічним ефектом, тобто трохи прискорює метаболізм", - каже Ретельні.Сардини прискорюють метаболізм, вони містять білок, що втамовує голод. Вживання продуктів, які допомагають почуватися ситим довше, що допоможе уникнути непотрібних перекусів, а споживання меншої кількості калорій - чудовий крок до здорового зниження ваги. Дослідження на тваринах показали, що сардинова олія провокує втрату ваги.Сардини містять жир і білок - два макроелементи, які можуть допомогти в боротьбі з нестабільністю рівня цукру в крові.Низьковуглеводні дієти часто рекомендують людям із високим рівнем цукру в крові або переддіабетом. Хороша новина полягає в тому, що сардини містять нуль вуглеводів, тому вони є чудовим варіантом для тих, хто сподівається краще контролювати рівень цукру в крові та запобігти виникненню діабету 2 типу.Відомо, що кальцій допомагає підтримувати міцні та здорові кістки. Кальцій, що міститься в одній банці сардин, становить понад 25 % від рекомендованої добової норми кальцію для більшості дорослих.Правильне харчування - чудова стратегія для поліпшення не тільки фізичного, а й психічного здоров'я. Дослідження показують, що регулярне споживання жирних кислот, що містяться в сардинах, може допомогти захистити мозок, пригнічуючи запалення.Рибні консерви - один із найзручніших і найбільш економних способів отримати щоденну норму білка.Що міститься в банці сардин (75 грам):156 калорій;18,4 грама білка;8,6 грама жиру;286 міліграмів кальцію;2,2 міліграма заліза;29,2 міліграма магнію;368 міліграмів фосфору;298 міліграмів калію;230 міліграмів натрію.Сардини не кращі за лосося чи тунця - це просто інший вид риби. Усі рибні консерви містять білок і безліч вітамінів та мінералів. Порівняно з лососем, сардини багатші на кальцій, але містять менше омега-3 жирів."Істотних ризиків, пов'язаних із вживанням сардин, немає, якщо тільки у вас немає на них алергії", - каже доктор Меламед. "Однак потенційні мінуси вживання сардин можуть становити небезпеку для людей з деякими захворюваннями, такими як подагра або хвороби нирок".Потенційні ризики вживання сардин:Вплив токсичних металів.Накопичення сечової кислоти.Високий вміст натрію.не містять бісфенол;сардини в олії або власному соку.
