/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2F6f924b70158690de60eaf9273418994e.jpg)
Перший випадок: у Запоріжжі людина захворіла на ботулізм, вколовши ботокс
В Запоріжжі зафіксували ятрогенний ботулізм, який виникає внаслідок введення ботулотоксину при проведенні косметологічної маніпуляції.
Людина захворіла після уколу ботоксу.
Про це повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ).
Медиками була надана необхідна медична допомога, пацієнтам було введено протиботулічну сироватку.
Ботулізм – це серйозне, іноді смертельне захворювання, що вражає нервову систему, спричинене ботулотоксином.
А він вражає насамперед своєю нейротоксичною дією, що призводить до блокування нервових імпульсів.
Це спричиняє параліч м’язів, що може бути використане в медицині для розслаблення м’язів, як у випадку з косметичними процедурами, так і для лікування деяких захворювань.
Які симптоми хвороби.
Фахівці пояснюють, що при потраплянні ботулотоксину з їжею у травну систему викликає тяжке отруєння та проявляється найчастіше такими симптомами як:.
м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),.
сильно виражена сухість у роті,.
нечіткий зір (немов “сітка” або “туман” перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Ці симптоми пов’язані з паралічем м’язів, тому за підозри на ботулізм необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Токсин, який викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.
“Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами.
Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику”, — завершили у центрі.
