/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fcce02afdc42f3aac76e9abc0a059baa4.jpg)
В Україні цьогоріч очікується дефіцит жита: як це вплине на вартість хліба
Очікується дефіцит жита
Директор спілки "Борошномели України" Родіон Рибчинський розповів, що в Україні у сезоні 2025/26 очікується дефіцит жита, що призведе до подорожчання житнього хліба і може змусити деяких виробників взагалі припинити його випікання, повідомляє 24 Канал із посиланням на "Інтерфакс-Україна".
Щодо обсягів виробництва пшениці у 2025 році, то, за різними оцінками, плюс-мінус 20 мільйонів тонн в Україні буде. Цього обсягу більше ніж достатньо, щоб внутрішньої проблеми із борошном і хлібом не було. Посів круп'яних культур – проса, гречки, вівса, гороху – щойно завершився. Якою буде погода влітку і, відповідно, врожай ярових культур – говорити поки що складно. З упевненістю можна лише сказати, що на 100% в сезоні 2025/26 буде дефіцит жита,
– говорить Рибчинський.
Україна імпортує жито
За його словами, уже зараз Україна частково переробляє польське жито, а для випікання хліба використовують балтійське житнє борошно. За словами Рибчинського, це стало реаліями української борошномельної галузі.
Причина – небажання сільгоспвиробників сіяти жито, оскільки його врожайність на третину нижча, ніж у пшениці – до 40 центнерів з гектара проти 60 центнерів з гектара відповідно. Попит на жито є лише на внутрішньому ринку. Проте наразі ціна на нього більше ніж конкурентна: якщо 2024 року одна тонна жита коштувала 6000 – 7000 гривень, то станом на травень 2025 року – 12 000 – 14 000 гривень,
– зазначає Рибчинський.
Зверніть увагу! Він додав, що раніше весь дефіцит покривався з Білорусі, що й призвело до скорочення обсягів виробництва жита в Україні – аграріям було складно конкурувати з постачаннями з Білорусі.
Здорожчання борошна призведе до поганих наслідків
Експерт констатує, що житнє борошно також подорожчало: у травні 2024 року ціна становила 10 000 гривень, зараз – 18 000 гривень для українського борошна і 20 000 гривень для імпортного.
Це не просто буде зростання ціни на житній хліб – багато виробників хлібобулочних виробів просто припинять його випікати,
– спрогнозував Рибчинський.
Важливо! На його думку, 2025/26 маркетинговий рік ми проживемо із дефіцитом жита і будемо купувати його на зовнішніх ринках за європейськими цінами. Це зробить жито цікавим для українських аграріїв. Експерт зазначає, що у 2026/27 маркетинговому році, найімовірніше, сільгоспвиробники збільшать площі під житом, що зможе вирівняти ситуацію на ринку.

