/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2Fd3c92531c2fb98658173c619e0d16a03.jpg)
Історичний рекорд: виробництво кукурудзи у світі зросте до 1 277 млрд тонн
Історичний рекорд: виробництво кукурудзи у світі зросте до 1 277 млрд тонн
Міжнародна рада з питань зерна (IGC) прогнозує історичний максимум виробництва кукурудзи на рівні 1 277 млн т. На ринок вплине ситуація в США, динаміка в Україні та зростання світової торгівлі.
У 2025 році світове виробництво кукурудзи може досягти історичного максимуму — 1 277 млн т, що на 4% більше порівняно з попереднім роком. Про це повідомив генеральний директор Міжнародної ради з питань зерна Арно Петі, пише Terre-net.
За його словами, оцінка підвищена на 3 млн т лише за останній місяць завдяки кращим перспективам у Бразилії, Уругваї, Європейському Союзі та Замбії.
«Попит зростає, і ми спостерігаємо цікаву географічну диверсифікацію. Але основна увага ринку зараз прикута до США», — наголосив Петі.
У разі реалізації прогнозованих площ і за збереження врожайності на середньому рівні виробництво кукурудзи в США може досягти рекордних 397,4 млн т, що на 5% більше, ніж у 2024 році.
На відміну від США, в Європейському Союзі посіви кукурудзи скорочуються. Причина — агровиробники переорієнтовують частину площ під озимі зернові після низки невдалих сезонів вирощування кукурудзи. Прогноз урожаю в ЄС підвищено на 0,8 млн т, до 62 млн т — це на 4% більше, ніж торік.
В Україні, відповідно до прогнозів IGC, виробництво залишається стабільним — 30 млн т, що на 11% більше, ніж 2024 року.
Світова торгівля кукурудзою також демонструє зростання: у сезоні 2025/26 обсяги можуть сягнути 185,7 млн т, що на 1 млн т більше, ніж у попередньому. Очікується збільшення постачань до Північної Африки, Далекого Сходу та Південної Америки. Щодо Китаю, то його присутність на світовому ринку залишатиметься обмеженою — імпорт оцінюється в 7,5 млн т, що відповідає встановленій тарифній квоті.
Утім, як зазначають в IGC, прогноз може зазнати змін у разі зростання виробництва фуражної пшениці або за умов високої доступності соєвого шроту. Адже ці три компоненти безпосередньо конкурують між собою під час формування раціонів для тварин.
