Експорт до ЄС: українському борошну вистачило би 50 тис. т
Експорт до ЄС: українському борошну вистачило би 50 тис. т

Експорт до ЄС: українському борошну вистачило би 50 тис. т

Експорт до ЄС: українському борошну вистачило би 50 тис. т

Компанія «Епіцентр К» постійно шукає можливості розвитку борошномельного напряму, але через війну в країні є певні й дуже критичні коригування цього ринку.

Про це розповів перший заступник голови правління «Епіцентр К» Віталій Головня під час конференції Agro Ukraine Summit.

За його словами, до 2022 року борошномельна галузь працювала менше на Європу, а експортували до країн MENA, Індонезії та інших. 

«Тоді працювали контейнерні перевезення морем. І коли до України заходило багато імпорту в контейнерах, у цих же контейнерах, щоб здешевити логістику для однієї сторони, коли імпортують, і для іншої, яка буде експортувати, експортувалося борошно. Коли ми досліджували ринок, то в той період найбільшими виробниками борошна були регіони, в яких знаходилися великі ринки. Наприклад, найбільшим експортером борошна була Харківська область, де працювало три великих борошномельних заводи і ринок Барабашово. Так само в Хмельницькій області. Тому є певна специфіка, але зараз ці логістичні напрями не працюють», — розповідає Віталій Головня.

Щодо введення ЄС квот на українську пшеницю, куди потрапляє і боршномельна продукція, то фахівець вважає, що було б добре, якби Україна могла постачати на європейський ринок хоча б мінімально 50 тис. т борошна.

«За 2023-2024 роки українське борошно постачалося до багатьох європейських країн, навіть до Італії. Там із нього виробляли спагетті, й вони були шоковані, що це українське борошно. Раніше вони навіть не знали, що це. Зараз ми де-факто вже є частиною європейського ринку, і українська продукція є в Європі», — зазначає Віталій Головня.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Джерело матеріала
loader