/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2Fdff5aea0f824b226b533b74a89b53b2e.png)
Борщ – дороге задоволення: ціни на основні інгредієнти б'ють рекорди
Приготування традиційного українського борщу стає дедалі витратнішим. Вартість інгредієнтів суттєво зросла, і так званий "індекс борщу" становить 196 гривень, що на 27% більше, ніж минулого року.
Що стало основним драйвером подорожчання національної страви, розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в ефірі "Українського Радіо".
Різке зростання вартості борщового набору зумовлене насамперед подорожчанням овочів. Пік цін спостерігався на початку травня, коли на ринку переважали імпортні продукти, а власні запаси вже закінчилися. На той момент "індекс борщу" сягав 222 гривень.
Зараз ситуація почала змінюватись, оскільки з'являється вітчизняна продукція, і поступово ціни знижуються. Однак, наприклад, цибуля все ще тримається на рівні 40 гривень за кілограм, хоча її вже починають збирати й на українських полях.
Не менш тривожна ситуація із м'ясом. Свинина значно збільшилася у ціні, що пов'язано з різким скороченням поголів'я на початку року. На сьогодні ошийок коштує від 330 до 360 гривень за кілограм.
Яловичина також демонструє стійке зростання і, за оцінками аналітика, може подорожчати ще на 10–20 гривень найближчим часом. Загалом м'ясо та м'ясопродукти зросли у ціні на 5,4% лише за травень.
