/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F8676c4c86fb93783ac9a65a8bbc311ac.jpg)
Який популярний напій здатний боротися з віковою слабкістю
З віком наше тіло природно втрачає м'язову масу, уповільнюється обмін речовин, а органи працюють не так злагоджено, як раніше.Ми стаємо менш енергійними, частіше відчуваємо втому, слабкість і труднощі з концентрацією.Проте дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, дає несподівану надію: виявляється, регулярне вживання 4-6 чашок кави на день може знижувати ризик вікової слабкості, пише The Telegraph.Дослідження проводили сім років. У ньому взяла участь 1161 особа віком 55 років і старше."Результати дослідження підтверджують ідею про те, що помірне або високе споживання кави призводить до поліпшення в цих галузях і, таким чином, може знизити ризик слабкості в людей похилого віку", - каже Біні Суреш, представник Британської дієтологічної асоціації (BDA) і провідний дієтолог Клівлендської клініки в Лондоні.Кофеїн діє як "антагоніст аденозинових рецепторів", тобто допомагає зменшити втому і підвищити пильність. Крім того, він покращує м'язові рухи, тим самим підтримуючи рухливість і зменшуючи слабкість. Поліфеноли мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які запобігають втраті м'язової маси з віком, набряклості та підтримують загальне функціонування організму. А тригонелін підтримує когнітивне здоров'я та покращує пам'ять."Вживання двох або трьох чашок кави на день може бути пов'язане з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) порівняно з відмовою від кави. Однак вживання більше чотирьох-п'яти чашок кави на день, ймовірно, підвищить споживання кофеїну вище рекомендованої добової норми в 400 мг (чотири-п'ять чашок). Як правило, наслідки надмірного споживання кофеїну можуть включати тимчасове підвищення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, серцебиття, занепокоєння, збудження, нудоту, головний біль і порушення сну", - зазначив старший дієтолог Британського фонду серця Делл Стенфорд.Суреш вважає, що ні."Кава доповнює, але не повинна замінювати фізичні вправи. Регулярна фізична активність безпосередньо покращує силу, витривалість і здатність організму добре функціонувати. Хоча кофеїн у каві може підвищити працездатність і відтермінувати втому, він лише допоміжний засіб", - каже він."Так, кава є основним джерелом поліфенолів, але подібні сполуки містяться в ягодах, темному шоколаді, оливковій олії, зеленому чаї та багатьох овочах. Після споживання вони всмоктуються в кишечнику, метаболізуються переважно в печінці та діють у всьому організмі. Продукти, багаті на білок, як-от яйця, молочні продукти, бобові, тофу, риба й нежирне м'ясо, важливі для збереження м'язової маси, а також продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти, як-от жирна риба, лляне насіння й волоські горіхи, і продукти, що містять вітамін D і кальцій, які також важливі для міцності кісток. Ферментовані продукти також важливі для здоров'я кишківника, а яскраві фрукти та овочі - завдяки вмісту антиоксидантів, які сприяють запобіганню слабкості", - розповіла дієтологиня Нікола Лудлам-Рейн.Не всі люди однаково переносять каву, але надлишок кофеїну може мати наслідки для здоров'я."Кофеїн може перешкоджати засвоєнню кальцію, тому люди похилого віку повинні збалансувати його споживання з хорошими джерелами кальцію і вітаміну D у своєму щоденному раціоні. Можуть виникнути потенційні проблеми, зокрема порушення сну, особливо якщо кава вживається після полудня. Також може спостерігатися прискорене серцебиття, занепокоєння і підвищення артеріального тиску. Люди, які страждають на кислотний рефлюкс або синдром подразненого кишківника, можуть зіткнутися з проблемами з травленням", - каже Людлам-Рейн.Вважається, що найкорисніша - це чорна фільтрована кава. Додавання до кави невеликої кількості молока забезпечить організм білком і кальцієм, але якщо ви перейдете на капучино і лате, то збільшите кількість споживаних калорій.Вибір високоякісних зерен означає, що вони багаті на поліфеноли, які захищають клітини, а органічний продукт не зазнавав впливу пестицидів та інших забруднювальних речовин.Кава середнього обсмаження забезпечує баланс антиоксидантів. Темне обсмажування може потенційно містити акриламід, який є канцерогеном. І хоча кава без кофеїну є обробленим продуктом, але вона містить усі корисні речовини, просто в менших кількостях."Розчинна кава, як правило, містить менше кофеїну, тому навряд чи може вплинути на здоров'я кісток", - пояснює Суреш.

