/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F1366a67006cbfb6cb36ca51631ee7d5c.jpg)
В Україні з'явилась сіль, яка знищує закрутки - господинь попередили про нюанс
Про що йдеться у матеріалі:
Цьогорічний сезон домашніх закрутокдля багатьох українських господинь став справжнім розчаруванням. Огірки втрачають хрумкість, капуста не кваситься, а банки вибухають одна за одною. Проблема виявилася не в рецептах і не в стерилізації, а в солі. Про це йдеться у сюжеті програми "Сніданок з 1+1".
Главредз'ясував, яка сіль підходить для квашення капусти.
Яка сіль без Е536
"Ну це насправді, знаєте, жарти жартами, але от у нас цього сезону українські господині просто жаліються на те, що вся консервація, яку починають закривати, вибухає фактично, все летить у смітник", — йдеться в сюжеті.
Дивіться відео нутриціолога про сіль на прилавках магазинів в Україні:
Проблема полягає в імпортній солі, яку нині масово продають у супермаркетах. Часто це сіль турецького походження з домішками. Основна небезпека — добавка Е536, або фероціанід калію.
"У турецькій солі міститься така добавка, яка називається фереціоніт карію. Ця добавка Е536 — це харчова технологічна добавка, яка входить до класу антизлежувачів", — пояснює біохімік Ольга Гуренко.
Антизлежувачі допомагають солі не збиватись у грудки, але при консервації така добавка порушує ферментацію. У результаті — замість квашеної капусти та хрустких огірків виходить слизька маса, а банки починають бродити або навіть вибухати.
"Коли господині додають турецьку сіль до консервації, як правило, вони будуть скаржитися на плісняву, на слизькість, на те, що огірки можуть втрачати хрумкість", — застерігає експертка.
Яку сіль не можна використовувати для закруток
Ми часто радіємо, що сіль "добре сиплеться", не злиплася — і навіть не здогадуємося, що саме через ці властивості наші закрутки зіпсуються.
"Виявляється, додана до солі "єшка"… Для чого воно це додавлене? Для того, щоб сіль не комкувалась, не збивалась. Вона може стояти у вас рік і два, і три, і нічого, вона все сипиться, а ми думаємо, боже, яка класна сіль", — коментують українці.
Дивіться відео про те, яку сіль краще використовувати:
У коментарях до відео люди діляться досвідом:
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F41d119220e89b15a6e885b150ffdf158.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F68b97bb89e5b82c06d90e2d7f29c17b5.jpg)
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2F69b9a1cc30dc86ded759623d6baf1416.jpg)
Яку сіль обирати для закруток
Найкращий варіант — натуральна кам’яна або морська сіль без жодних добавок, бажано великого помолу. Саме така сіль не заважає природним процесам бродіння та зберігає смакові якості овочів.
"Краще обирати сіль без домішок, без маркування Е536, Е535 та Е538. У складі має бути тільки натрій хлорид. Оптимально — це кам’яна сіль крупного помолу або морська сіль без додавок", — радить Ольга Гуренко.
Також не рекомендується використовувати йодовану сіль — йод, як і хімічні домішки, пригнічує природну ферментацію.
Чому на полицях майже немає української солі
Попри те, що в Україні функціонує власне родовище солі на Львівщині, більшість продукції в супермаркетах турецького походження. Причини — логістика, економіка й відсутність чіткого маркування. Як наслідок споживачі обирають красиву упаковку, не читаючи склад.
"Сіль — проста річ? Ні. Бо за білою кристалічною масою часто стоїть хімія, логістика і навіть політика", — резюмується в сюжеті.
Вам також може бути цікаво:
Що відомо про "Сніданок з 1+1"
"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.
"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

