/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F24bc15eadbb73550f12a05bdc71ab907.jpg)
Сезон кавунів в Україні: що потрібно знати, щоб не купити "нітратний коктейль"
В Україні поки не стартував повноцінний сезон кавунів, тож більшість продукції на ринку – імпортна. Плоди проходять перевірку перед допуском у продаж, але покупцям все одно варто проявляти уважність, попереджає Держпродспоживслужба.
Сезон кавунів поки не розпочався через затяжну весну, зменшення площ для вирощування через війну та в цілому складну ситуацію в аграрному секторі.
Українські прилавки зараз заповнюють кавуни з Перу, Бразилії, Коста-Ріки, Іспанії, Франції, Нідерландів, Молдови та інших країн. Кожна партія імпортної продукції проходить державний контроль, але це не скасовує ризику, якщо купувати кавуни у сумнівних місцях.
Щоб не нарватися на нітратний чи небезпечний плід, експерти радять дотримуватись простих, але важливих правил:
- оглядайте шкірку – вона має бути цілою, без тріщин, порізів чи проколів. Через пошкоджену кірку в м'якуш можуть проникати мікроби;
- не купуйте надрізані кавуни - особливо на стихійних ринках або "з багажника". Такі плоди не проходять перевірки та можуть бути заражені;
- обирайте офіційні місця продажу - супермаркети, агроринки, магазини. Там товар, як правило, має документи про походження та безпеку.
Раніше інформаційний портал "Знай" повідомляв, може призвести до отруєння: на що звернути увагу при виборі черешні.

