/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F1%2Ffd168bc13f317735b46e6892b1c2540a.jpg)
Ідеальний маринад для консервації помідорів, огірків, перцю, кабачків: як правильно приготувати
Рецепт універсального маринаду для консервації усіх овочів / © www.freepik.com/free-photo
Якщо не хочете мати клопоту із приготуванням маринадів для різних овочів, цей рецепт стане у нагоді. Він однаково добре підходить для огірків, томатів, перцю, кабачків, моркви та навіть овочевих міксів. Такий універсальний маринад поєднує оптимальний баланс кислого, солоного та пряного, а овочі збережуть свій природний смак і стануть в рази смачнішими. Про це пише ресурс VSN.
Як приготувати універсальний маринад для помідорів, огірків, кабачків та перцю
Інгредієнти на літр маринаду, вистачить на 2–3 літрові банки:
-
вода — 1 л;
-
сіль (не йодована) — 2 ст. л. з невеликою гіркою;
-
цукор — 4 ст. л.;
-
оцет 9% — 100 мл;
-
перець чорний горошком — 5–7 шт.;
-
перець духмяний — 3–4 шт.;
-
лавровий лист — 2–3 шт.;
-
часник — 2–3 зубчики (за бажанням);
-
насіння гірчиці чи сухий кріп — 0,5 ч. л.
Підготовка овочів.
-
Огірки замочіть у холодній воді на 2–4 години для хрумкості.
-
Помідори треба вибирати щільні, невеликого розміру, без тріщин.
-
Кабачки, моркву й перець наріжте кільцями.
-
Цвітну капусту поділіть на суцвіття, проваріть у солоній воді 2–3 хвилини.
-
Після підготовки ретельно промийте овочі та дайте їм обсохнути.
Як консервувати.
-
Стерилізуйте банки та кришки.
-
На дно кожної банки покладіть спеції, часник і зелень — кріп, листя вишні чи смородини.
-
Щільно укладіть овочі.
-
Залийте окропом, накрийте кришками й залиште на 10–15 хвилин.
-
Злийте воду й підготуйте маринад: закипʼятіть воду, додайте сіль, цукор і спеції, а після закипання — оцет.
-
Гарячим маринадом залийте овочі в банках.
-
Закатайте або закрутіть стерильними кришками. Переверніть банки догори дном, утепліть і залиште до повного охолодження.

