/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F64%2F8cce54f89f46c208aaf68f9c6a4c3caf.jpg)
Ціни на продукти зросли на понад 20%
В Україні за останній рік продукти суттєво подорожчали продукти.Найбільше зросла вартість яблук - майже утричі. Основними причинами стали неврожай, високі витрати на імпорт і загальне виснаження внутрішнього ринку. Економіст Олег Пендзин в ефірі одного з телеканалів пояснив, що у червні яблука подорожчали на 195,5% порівняно з червнем минулого року.Крім того, суттєво зросли ціни на капусту, моркву, буряк, яйця й соняшникову олію. Він зазначив, що цього року в Україні зібрали на третину менше картоплі, а обсяги зернових зменшились на 10 млн тонн. Через нестачу запасів, вже з листопада країна почала імпортувати овочі з Польщі, Іспанії та Литви.Внаслідок дефіциту місцевої продукції та переорієнтації на інші країни походження, ціни на продукти зросли загалом на 23%. Загальна інфляція у червні склала 14,3%. Пендзин наголошує, що в липні очікується здешевлення сезонних овочів, оскільки у відкритому ґрунті триває збирання врожаю. Проте можливе лише тимчасове зниження цін. Аномальна спека чи новий неврожай можуть нівелювати сезонну тенденцію.Він підкреслив, що дефіцит робочих рук також відіграє негативну роль. Через війну та еміграцію в агросекторі не вистачає працівників. Бракує і фермерів, і сезонних робітників. Ті, хто залишилися, вимагають більшої зарплати, що збільшує собівартість. Це в підсумку лягає на плечі споживачів."Це називається виснаженням економіки. Війна забирає не тільки ресурси, а й людей", - заявив економіст.Як приклад він навів фермерське господарство на Закарпатті, де працює понад 100 робітників з Бангладеш.У майбутньому ціни можуть стабілізуватися. За прогнозами Української зернової асоціації, наступного року очікується врожай, більший на 7–8%, ніж у 2024-му. Проте остаточну картину формуватимуть погода, ситуація з логістикою та політичні чинники.

