/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fde8b15ef1b22431702ac27c3b6b5201a.jpg)
Екстремальні погодні умови спричиняють стрибки цін на продукти харчування по всьому світу - FT
Про це йдеться у дослідженні, проведеному Барселонським суперкомп'ютерним центром, повідомляє FT, передає Укрінформ.
Попередні дослідження вивчали, як високі температури, що спричиняють зниження врожайності та дефіцит пропозиції, призводять до загальної інфляції цін на продовольство в довгостроковій перспективі. Однак нове дослідження показує, що окремі продукти харчування також зазнають набагато різкішого короткострокового зростання цін, що сприяє інфляції.
Торік ціна на оливкову олію в Європі підскочила на 50 відсотків після тривалої посухи на півдні Іспанії у 2022 та 2023 роках. В Індії спека в травні минулого року призвела до зростання цін на цибулю на 89%, а в Кореї ціни на капусту підскочили на 70% після рекордної літньої спеки. У Японії ціни на рис зросли на 48% у вересні після серпневої спеки в регіоні, а в Китаї ціни на овочізросли на 30%. У Каліфорнії, Аризоні овочі підскочили на 80 відсотків у листопаді 2022 року після посухи.
За словами провідного автора дослідження Максиміліана Котца з Барселонського суперкомп'ютерного центру, багато погодних явищ, які спричинили це зростання цін, «були абсолютно безпрецедентними з історичної точки зору». За його словами, температура була «далеко за межами того, що ми могли б очікувати в умовах стабільного клімату, який не зазнав би впливу антропогенних викидів».
Дослідження показало, що стрибки цін на продукти харчування часто слідували за екстремальними погодними умовами лише протягом кількох місяців - ця закономірність, як попереджають дослідники, може стати більш поширеною в міру того, як кліматичні зміни посилюватимуться.
«Ми знаємо, що екстремальні погодні явища вже стають інтенсивнішими і частішими, ніж 30-40 років тому, і ми очікуємо, що це триватиме доти, доки викиди парникових газів продовжуватимуть зростати», - сказав Котц.
Якщо продовольча система «продовжить реагувати так само, як ми бачили останнім часом, то ми будемо очікувати того ж самого [з точки зору цін на продукти харчування], і, ймовірно, в більш екстремальних і непередбачуваних формах».
Дослідження показало, що стрибки цін на продукти харчування перекинулися з окремих регіонів по всьому світу через торгівлю. Наприклад, вартість шоколаду у Великій Британії підскочила втричі після триразового зростання цін на какао внаслідок посухи та екстремальної спеки в Гані та Кот-д'Івуарі.
Ринкові спекуляції і «погана політика» часто також посилювали вплив зростання цін на продукти харчування, пов'язаного зі зміною клімату, сказав Радж Патель з Техаського університету, який не брав участі в підготовці доповіді.
Коли спека в Росії спричинила лісові пожежі, які призвели до зростання цін на пшеницю в 2010 році, Москва ввела ембарго на експорт, що «підняло світові ціни на пшеницю до небес», зазначив Патель. Це зіграло свою роль у хлібних бунтах навіть у Мозамбіку. «Причина інфляції цін на продукти харчування - політична. Вона завжди політична», - сказав Патель.
Такі країни як Велика Британія, які значною мірою покладаються на імпортні товари, були особливо вразливими до кліматичних потрясінь за кордоном, зазначила співавтор доповіді Анна Тейлор, виконавчий директор Продовольчого фонду Великої Британії.
Дослідження також поставило питання перед центральними банками, оскільки зростання цін на продукти харчування загрожує зусиллям з контролю над загальною інфляцією, особливо в країнах з економікою, що розвивається, де продукти харчування становлять більшу частку споживчих цін.
«Ці аномально високі температури безпосередньо впливають на загальний рівень інфляції, і головним чинником є продукти харчування. Це відображається на загальних цінах», - сказав Котц.
Дослідження також показало, що коли витрати зростають, бідніші домогосподарства, швидше за все, їдять менше, часто менш поживних продуктів. Зокрема, споживання фруктів та овочів було «дуже вразливим до зростання цін на продукти харчування», - сказав Тейлор.
Як повідомляв Укрінформ, у травні в Україні, попри тижневе здешевлення кілограма черешні, актуальна ціна сягала 150 грн, що є найвищим показником за останні десять років.
