/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F5da72c79fc13d7088ae4d68906bf6b5a.jpg)
Терміново скасовуйте відпустку: українців попередили про смертельну небезпеку у Чорному морі
У європейських країнах зростає занепокоєння через стрімке поширення бактерій роду Vibrio, які активно розмножуються в прогрітій морській воді. Подібні небезпечні мікроорганізми постійно присутні у водах Чорного моря, пише DW.
Європейські фахівці наголошують, що існує певний зв'язок між зростанням кількості інфекцій, викликаних вибріонами, і глобальним потеплінням – ці мікроорганізми особливо активно розвиваються в теплій та малосолоній воді. Європейський центр із профілактики та контролю захворювань попереджає про підвищення ризику під час спеки.
"Рівень солоності води в Балтійському морі знижується, а температура – підвищується, що, на думку науковців, є наслідком змін клімату. З підвищенням температури фіксується зростання заражень вибріонами в північних країнах Європи...", – йдеться в матеріалі.
Як зазначено у повідомленні, йдеться про інфекцію, яка може призвести до серйозних наслідків, аж до летального фіналу, особливо в осіб з ослабленим імунітетом. Найнебезпечнішими вважаються такі види, як Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus і Vibrio alginolyticus.
Лікарі стверджуть, що деякі штами здатні викликати некротизуючий фасціїт – руйнування тканин у зоні відкритих ран. Крім того, окремі підвиди Vibrio vulnificus провокують тяжкі ускладнення, що вимагають реанімаційних заходів або ампутації кінцівок.
Журналісти стверджують, що найбільша концентрація бактерій Vibrio в Європі зафіксована в Балтійському морі, що створює загрозу для мешканців прибережних регіонів Німеччини, Данії, Швеції, Фінляндії, Латвії, Литви, Польщі, Естонії та росії. Крім того, бактерії виявлено біля узбережжя Північного моря – під загрозою Нідерланди й Бельгія, а також у Чорному морі – біля берегів Туреччини, Румунії, Болгарії й України.
- Ще повідомлялося, що вже 16 тисяч заражених: у МОЗ заявили про спалах небезпечних інфекцій в Україні.

