/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F35a149f787fe5604aa69ff47c88a6b81.png)
Бідність диктує нове меню: експерт пояснив, чому обвалився попит на м’ясо і чого чекати далі
Ціни на м’ясо в Україні не злетять у космос, але причина цього — не в хорошій економіці, а в бідності споживачів. Про це заявив економіст Олег Пендзин, коментуючи ситуацію на ринку харчів.
За словами фахівця, сьогодні попит на м’ясо в Україні падає, і саме це стримує його здорожчання. Люди просто не мають грошей, щоб купувати м’ясну продукцію у колишніх обсягах.
"Чим бідніші ми стаємо — тим менше споживаємо м’яса, молочки, тим більше їмо хліба й картоплі", — наголосив Пендзин.
Наразі вартість свинини, сала та м’яса птиці зростає повільно. Наприклад, сало за рік подорожчало лише на 7%, тоді як ціна на картоплю — зросла вдвічі. Це пов’язано не зі стабільністю ринку, а з тим, що українці змушені урізати витрати на їжу.
"Якщо попиту на м’ясо немає, то й піднімати ціну сенсу немає — його просто не куплять", — пояснив експерт.
Формування цін у цьому сегменті, за словами економіста, найближчим часом залежатиме від платоспроможності населення. А вже потім — від собівартості виробництва, кормів та інших ринкових чинників.
Пендзин також додав, що стрімкого зростання цін на м’ясо в найближчі місяці очікувати не варто. Проте це не означає, що ситуація хороша: скоріше навпаки — низький попит є тривожним індикатором зниження життєвого рівня українців.
Як повідомляв портал Знай.ua, ціни на продукти взяли паузу, але ненадовго: як зміниться споживчий кошик українців до кінця літа
Також, ціни на продукти італійські, але гаманці українські: порівняння цін на базові продукти в Україні та Італії
