Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині
Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині

Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині

Гаджети є одним з головних факторів погіршення зору. Але наші очі старіють швидше через нестачу ключових нутрієнтів.Дієтологиня Оксана Скиталінська назвала продукти, які корисно їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру.Продукти, які працюють для ваших очей на клітинному рівні.Вітамін А (ретинол) - незамінний компонент родопсину, світлочутливого пігменту в сітківці.Без нього - порушується адаптація до темряви та підвищується ризик "курячої сліпоти", поступово погіршується зір.Шпинат, броколі, зелень = лютеїн і зеаксантинЦі каротиноїди акумулюються у жовтій плямі сітківки (макулі).Вони поглинають частину синього світла, знижуючи фотострес і окисне ушкодження фоторецепторів.Особливо актуально для тих, хто працює за екранами.DHA (докозагексаєнова кислота) - структурний компонент фоторецепторів сітківки.Дефіцит пов'язують із сухістю очей та підвищеним ризиком вікової макулярної дегенерації (ВМД).Цинк активує фермент алкогольдегідрогеназу в сітківці, який підтримує антиоксидантну активність вітаміну А.Холін - захист мієліну та нервової тканини.Хочете бути здоровими і зрячими - беріться за яйця!:Вітамін С зміцнює колаген, стимулює його синтез у капілярах ока і є кофактором (активатором) ферментів, що захищають клітини від оксидативного стресу.Саме цей стрес - один із тригерів пошкодження лінзи (катаракта).Вітамін Е - захист мембран фоторецепторів від перекисного окиснення.Селен - кофактор глутатіонпероксидази, потужного антиоксиданту.Без достатнього зволоження - стоншується сльозова плівка, а з нею і бар'єрна функція ока.Це шлях до "сухого ока", подразнення, розмитості зору.

Джерело матеріала
loader
loader