На Київщині зафіксовано випадок захворювання на ботулізм
На Київщині зафіксовано випадок захворювання на ботулізм

На Київщині зафіксовано випадок захворювання на ботулізм

У чоловіка на території Білоцерківського району підтвердили захворювання на ботулізм. Потерпілий попередньо вживав рибу в’ялену непатрану домашнього приготування. Згідно з інформацією, випадок захворювання на ботулізм підтверджено вшосте з початку 2025 року. Про це повідомляє «Главком» із посиланням на повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

«У хворого відмічалися симптоми: нудота, блювання, біль у животі та м’язах, спрага. Після чого він звернувся за медичною допомогою та був госпіталізований до терапевтичного відділення. Пізніше у пацієнта з’явилися порушення зору та мови, у звʼязку з чим його було переведено до реанімаційного відділення. Стан хворого важкий», – зазначили в ГУ Держпродспоживслужби в Київській області

Наразі спільно з фахівцями Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та фахівцями Білоцерківської районної філії ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування щодо зафіксованого випадку.

Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Київській області наголошують, що ботулізм є важким захворюванням, яке виникає в результаті вживання не лише консервів з м’яса, грибів, овочів та фруктів (що приготовані в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі), консервів у здутих «бомбажних» банках та з наявністю плісняви, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах. Зокрема це ті продукти, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляються Clostridium botulinum. Цей токсин є одним з найсильніших відомих біологічних отрут.

Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12-36 годин після зараження: м’язова слабкість, утруднене дихання, сильно виражена сухість у роті, погіршення зору («туман» або «сітка» перед очима, двоїння).

Щоб уникнути ботулізму, не варто їсти домашні м’ясні консерви, рибу, паштети, потрібно купувати лише сертифіковані продукти, зберігати та перевозити м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику. У разі симптомів – негайно звернутися до лікаря.

На Київщині зафіксовано випадок захворювання на ботулізм фото 1
На Київщині зафіксовано випадок захворювання на ботулізм фото 2

Деякі види риби влітку можуть стати причиною смертельно небезпечного отруєння, адже при високій температурі повітря їжа псується набагато швидше, і в ній з'являються небезпечні мікроби. «Главком» розповідав, яку рибу краще не купувати влітку.

До слова, протягом найближчих 5-10 років українцям, як і всім європейцям, слід бути готовими до пандемії кількох хвороб. Зокрема, йдеться про кір, грип, поліомієліт та холеру, попередив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Джерело матеріала
loader
loader