/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F9%2F89bd15ccba3c2f24056ee933f69a14f9.png)
Половинки, сік та цедра: як зберігати різні частинки лимони аби вони не зіпсувались
Лимони завжди хочеться мати під рукою – вони надають смак стравам, освіжають напої, допомагають у прибиранні.
Але щоб вони довше залишались свіжими та соковитими, варто знати кілька простих правил, пише Real Simple.
Цілі лимони можна тримати на столі до 7 днів, якщо ви плануєте швидко їх використати. Важливо класти їх у затінок, подалі від тепла та фруктів, які виділяють етилен, бо він пришвидшує псування. Якщо ж хочете, щоб лимони збереглися довше, покладіть їх у холодильник у герметичний контейнер чи пакет із застібкою – так вони протримаються 4-6 тижнів. Перед зберіганням краще не мити, адже волога може викликати плісняву. Мийте вже перед самим використанням.
Залишки половинок чи дольок не поспішайте викидати. Загорніть їх у харчову плівку чи силіконовий ковпачок, покладіть у контейнер і тримайте у холодильнику. Так вони збережуть свіжість 2-3 дні. Лимонний сік теж можна зберігати. У скляній баночці в холодильнику він стоїть до 5 днів, а для випічки чи соусів можна використовувати навіть до 2 тижнів. Якщо хочете зберегти сік надовго – заморозьте у формі для льоду, а потім перекладіть кубики в пакет.
Цедра – справжній ароматний скарб. Її можна зберігати у контейнері в холодильнику до 6 днів, а в морозильнику – до 3 місяців. Зручно одразу додавати заморожену цедру до соусів чи тіста. Цілі лимони також можна заморозити - помийте, висушіть, складіть у пакет без повітря і зберігайте до 4 місяців. Або ж наріжте дольками, заморозьте на деку, а потім пересипте в пакет. Заморожені лимони стають м’якими, але їхній сік та цедра залишаються придатними для страв і напоїв.
Є кілька додаткових порад - не тримайте лимони поруч з яблуками чи бананами, бо ті виділяють газ, який прискорює псування. Для соку та цедри краще використовувати скляний посуд – він захищає аромат від окислення. А ще варто робити запаси лимонів, коли вони дешевшають, і заморожувати сік чи цедру про запас.
Раніше ми повідомляли, як зберігати м'яту, аби вона не втратила смаку та корисних властивостей?
В шафі чи в холодильнику: де правильно зберігати кетчуп, аби не зіпсувався - детальніше на Знай.ua.

