У різних регіонах України склалися несприятливі умови для сівби озимини
У різних регіонах України склалися несприятливі умови для сівби озимини

У різних регіонах України склалися несприятливі умови для сівби озимини

У різних регіонах України склалися несприятливі умови для сівби озимини

Несприятливі погодні умови склалися у багатьох регіонах України для сівби озимих культур через брак вологи.

Про це йдеться у Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні (за інформацією НААН).

Зазначається, що останній тиждень літа характеризувався контрастними погодними умовами. У першій половині температура повітря була достатньо низькою з коливаннями атмосферного фронту. Надалі в країну почала надходити жарка та суха повітряна маса з південних регіонів Європи та Туреччини. Під впливом антициклону опади припинилися, а температура повітря почала підвищуватися.

На території Одеської області агрометеорологічні умови для завершення вегетації пізніх сільськогосподарських культур залишались несприятливими, на окремих полях відбулося передчасне усихання рослин соняшнику та кукурудзи. Вкрай несприятливими вони були і для накопичення вологи в ґрунті під посів озимих культур урожаю 2026 року.

У Київській області закінчення вегетації пізніх сільськогосподарських культур проходило переважно за задовільних агрометеорологічних умов. Внаслідок дефіциту ефективних опадів запаси продуктивної вологи у ґрунті на більшості площ залишалися недостатніми. Склалися несприятливі умови для накопичення вологи у ґрунті під сівбу озимих зернових культур урожаю 2026 року, в першу чергу ріпаку озимого, оптимальні строки сівби якого припадають на 25 серпня – 5 вересня.

У Харківській області агрометеорологічні умови для завершення вегетації пізніх культур завдяки помірним у більшості днів температурам повітря та дощам дещо покращилися, хоча поповнення вологозапасів ґрунту так і не відбувалося. На кінець декади запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0–100 см під пізніми сільськогосподарськими культурами дорівнювали всього 5–7%, або були вичерпані повністю. На багатьох площах регіону тривала та поширювалася ґрунтова посуха. У верхніх шарах ґрунту запаси вологи були недостатніми або майже вичерпаними, складалися несприятливі умови для підготовки ґрунту під сівбу озимих культур, зазначили науковці.

Джерело матеріала
loader
loader