/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Ff7b1609d4247122979331649c2fe498b.jpg)
Хвилинна справа: як зрозуміти, що гарбуз стиглий і зберігатиметься всю зиму
Ви дізнаєтеся:
Щоб гарбуз добре зберігався, важливо вчасно зрозуміти, що гарбуз дозрів і можна сміливо знімати його з грядки. Досвідчені городники радять орієнтуватися на кілька ознак зрілості, які допоможуть визначити, коли прибирати гарбуз на зберігання.
Щільна шкірка гарбуза
Головний сигнал - щільна шкірка гарбуза, пише Газета.юа.Якщо натиснути пальцем і вм'ятина не залишається, значить плід готовий. Виняток становлять мускатні сорти, де зрілість краще визначати за забарвленням: жовтий, помаранчевий або коричневий відтінок і матова поверхня.
Чіткий малюнок на гарбузі
Другий важливий показник - чіткий малюнок на гарбузі. У стиглих сортів смуги і плями стають яскравими і контрастними. Якщо малюнок розмитий або блідий - це явна ознака, що плід ще не досяг зрілості.
/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F131%2Fa8161f1617c132662a2929e3120507f2.jpg)
Жорстка плодоніжка у гарбуза
Третій знак - жорстка плодоніжка у гарбуза. У стиглого овоча вона стає сухою, деревною і змінює колір із зеленого на сіро-коричневий. Це означає, що живлення від рослини припинилося, і плід повністю готовий до зберігання.
Якщо ви помітили всі ці ознаки стиглого гарбуза, значить урожай пора знімати. А щоб він зберігся довше, плоди бажано залишити на 10-14 днів у теплому і провітрюваному місці, після чого можна закладати на зберігання.
Дивіться відео про те, як правильно формувати гарбуз, щоб отримати великий урожай:

