/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F53%2F963b09b5c95d22f439618c04d57ea06c.jpg)
У всьому світі зростуть ціни на популярний продукт: до чого готуватися
Світові запаси цукру перебувають на багаторічному мінімумі, і експерти прогнозують, що вже наприкінці 2025 року або на початку 2026-го почнеться зростання цін на цей продукт.
Навіть незважаючи на можливий профіцит на світових ринках, українські виробники зможуть не тільки повністю забезпечити внутрішнє споживання, а й залишити значний обсяг для експорту. Про це повідомила голова національної асоціації цукровиків України "Укрцукор" Яна Кавушевська.
Згідно з прогнозами, наступного маркетингового року на світовому ринку цукру очікується профіцит до 5 млн тонн. Однак історичні дані показують, що навіть у роки надлишкового виробництва ціни на цукор залишалися досить високими і часом продовжували зростати. Це пов'язано не тільки з обсягами виробництва, а й з доступністю цукру в конкретних регіонах і в певні періоди часу.
"Індія і Бразилія починають виробництво пізніше, а європейський бурякоцукровий пояс стартує зараз. Таким чином, на ціну впливає і розподіл цукру по світу в часі", — зазначила Кавушевська.
Аналітики прогнозують, що зростання цін на білий цукор може початися вже в грудні 2025 року або в першому кварталі 2026-го. Підтримку ринку надасть також активність країн, таких як Пакистан, Бангладеш і Азербайджан, які планують закупівлі через тендери. На думку експертів, це сприятиме зміцненню цін і розвитку бурякоцукрової галузі в Україні.
Усередині країни ситуація виглядає інакше. У 2025 році площі під цукровими буряками скоротилися на 22% — з 220 до 198 тис. га. Крім того, два заводи не відкрилися до початку сезону, тому з 1 вересня кількість діючих підприємств становитиме 27. Загалом прогнозується виробництво близько 1,5 млн тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж минулого сезону. Проте цього обсягу достатньо для покриття внутрішнього споживання, яке з 2022 року оцінюється приблизно в 900 тис. тонн.
Нагадаємо, раніше Фокус писав, що блогер порівняв ціни в супермаркетах Австралії та України. В Австралії за все доведеться віддати 1254 грн, а в Україні — 1172 грн. Різниця в 82 грн або 2 американські долари.
Українка поскаржилася на погану сіль у супермаркетах. За словами Ірини Каленської, чи не весь асортимент солі, представлений у наших магазинах, — це імпорт із Туреччини. Жінка стверджує, що якість продукції часто доволі сумнівна.

